Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Höstens böcker 2020

Bläddra gärna i vår nya katalog – eller ladda ned den som pdf

Biblioterapi
Cecilia Pettersson

Kan vi må bättre genom att läsa litteratur? Vilken litteratur i så fall? Och hur går det egentligen till att läsa i hälsofrämjande eller personlighetsutvecklande syfte? Frågorna utgör utgångspunkter i det första större verket om biblioterapi på svenska.

Sagor i urval – Zacharias Topelius
Utgivare: Hanna Kurtén – Inledning av Olle Widhe
Sov du lilla videung och Hallonmasken har präglat generationer. Topelius sagor, visor och dikter får en nytolkning med Ninni Kairisalos illustrationer.
I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

Partiernas vägskäl – Ett nytt politiskt landskap i Sverige och Finland
Olof Ehrenkrona (red.)
Vad innebär samhällsutvecklingen för de politiska partierna i två närstående grannländer? I denna antologi diskuteras maktdelning, nya rörelser, rättighetsfrågor och geopolitiska förutsättningar.

År. Historiker berättar
Anna Götlind & Magnus Linnarsson (red.)
Från 1250 till 1983. Tjugoen historiker lyfter fram enskilda öden och händelser ur det förflutna. De berättar om när kungen strejkade, om kyrkoherde Mellander, om kupongfifflare, om Caveforsaffären och mycket annat.

Modevetenskap – Nya perspektiv på mode, stil och estetik
Emma Severinsson & Philip Warkander (red.)
Fjorton skribenter presenterar den svenskspråkiga forskningen inom modevetenskap och lyfter fram modets historia. De granskar mode i förhållande till kommunikation, arbetsliv och idédebatt samt relationen till konsumtionskultur och materialitet.

En kvinna i regeringen – Statsrådet Ulla Lindströms liv och arbete
Gunnel Karlsson
Ulla Lindström var FN-delegat och ensam kvinna i regeringar ledda av Erlander. Som minister lade hon grunden för jämställdhetspolitiken och stred för u-hjälpen. Som politisk kvinna var hon ständigt utsatt för kritik men fortsatte att verka för det hon trodde på.

Hästen och den mänskliga hälsan
Gunilla Silfverberg & Henrik Lerner (red.)
Hästen har en viktig roll som medarbetare i vård, socialt behandlingsarbete och pedagogik. Men vilken betydelse har hästen egentligen? Kan den bidra med något som yrkesutövare inom dessa områden inte kan? Här finns stimulans och samlad kunskap för såväl praktiker som forskare.

Hushållsbok för Stensböle gård – Recept, råd och huskurer från 1700-talet
Märtha Norrback (utg.)
Barbro Hästeskos hushållsbok visar att ett herrgårdshushåll i början av 1700-talet var en hel värld för sig. För adelskvinnan som ledde hushållet var en receptbok där det också ingick råd och huskurer oumbärlig.
I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

Amerikaminnen – Återvandrare och invandrare berättar
Ann-Marie Ivars
Berättelser från trettio Amerikafarare som under det tidiga 1900-talet lämnade svenskbygderna i Österbotten och sökte lyckan och ett nytt liv i landet i väster. Boken bygger på intervjuer med återvandrare och invandrare i USA och Kanada.
I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

Kosovo och FN – Ögonblicksbilder från en dagbok
Karin Rudebeck
Karin Rudebecks anteckningar från sin tid som FN-medarbetare i Kosovo är en djupt berörande skildring av etniska och även interna stridigheter. Hennes berättelse om fredsarbetets möjligheter och begränsningar är lika aktuell nu som då.

Formgivaren Pierre Forssell. Silversmide – Industridesign – Skulptur i mässing
Thomas Lindblad
Pierre Forssell (1925–2004) förnyade modern svensk bruksdesign, och han gjorde den internationellt uppmärksammad. För Gense formgav han vickningsgaffeln Piruett i rostfritt stål och han gav liv och form åt Skultunas mässing.

Augusta Lundin – Haute couture på svenska
Lotta Lewenhaupt & Anna Bergman Jurell
Ateljésömmerskan Augusta Lundin (1840–1919) drev Sveriges första modehus, under närmare tre decennier känt för hög modegrad och utsökt kvalitet à la fransk couture. Hon var sin tids Dior.