Nyheter

24 april 2023
Hon formade 1900-talets konstscen
Ny bok från Appell Förlag! Under tre decennier, från 1943, drev Agnes Widlund framgångsrikt Konstsalongen Samlaren i Stockholm. Hon gav form åt en avantgardistisk knutpunkt för konstnärer, samlare och kritiker och hennes målmedvetna arbete kom att få avgörande betydelse för den svenska konstscenen. Läs mer om Eva-Lena Bergströms bok Utan konst kan jag inte leva – Om Agnes Widlund och Konstsalongen Samlaren.

12 april 2023
Gnistrande om göteborgskoloristerna
Lördagen den 22 april öppnar den stora utställningen om göteborgskoloristerna på Göteborgs konstmuseum. Och nu ligger boken Den underbara färgen klar. I generöst format och omfång. Med de gnistrande konstverken och en rad essäer där forskare och författare granskar den romantiserande mytbildningen, recensenternas mottaganden, konstnärsrollen och historieskrivningen – och lyfter fram stadens, galleriernas och samlarnas betydelse. Den underbara färgen finns i svensk och engelsk utgåva.

6 april 2023
Lyssnartips i långhelg
Martin Hårdstedt, historieprofessor vid Umeå universitet, är starkt berörd av Ville Kivimäkis bok Sargade själar – De finska soldaternas krigstrauman 1939–1945: »Det är omskakande läsning … Jag har varit fundersam på livet i flera veckor, den är som en uppercut i positiv bemärkelse«.

25 mars 2023
Kolning prisas av Skogshistoriska Sällskapet
»Gunnar Nygren har på ett närmast fullödigt sätt skildrat kolningens långa historia i Sverige. Genom studier i arkiv och den knapphändiga äldre litteratur som finns, förmedlar han en initierad och intresseväckande bild av denna, till stor del bortglömda epok i den svenska skogshistorien. Till detta adderar han sina egna erfarenheter från arbetet med den årliga milan i sörmländska Skottvång. /…/ Skogshistoriska Sällskapet anser att Gunnar Nygrens bok är ett värdefullt bidrag till skogshistorien som fyller ett tomrum i litteraturen om kolning.« Så motiverar Skogshistoriska Sällskapet utdelningen av utmärkelsen Örtugen till Gunnar Nygren för boken Kolning – Historier och hantverk. Örtugen delades ut i samband med sällskapets årsstämma 23 mars som hölls på Jernkontoret i Stockholm. Boken har presenterats utförligt i sällskapets tidskrift Skogshistoriska Tidender och Gunnar Nygren har även hållit ett webbinarium för ett 50-tal av sällskapets medlemmar. På bilden ses Gunnar Nygren med Örtugen. Till höger Lars Klingström från Skogshistoriska Sällskapet. Läs mer om Örtugen på Skogshistoriska Sällskapets hemsida. Läs mer om Kolning – Historier och hantverk.

13 mars 2023
Historien som språngbräda mot framtiden!
»Boken har skrivits av två drivna diakoniforskare: Elisabeth Christiansson och Stig Linde. … Den är skriven utifrån ett brett källmaterial i syfte att förklara och förstå ett stycke historia genom att lyfta delar av dess komplexitet. Fler institutioner, särskilt i kyrklig kontext, skulle må bra av att få sin verksamhet genomlyst på ett sådant sätt. Då finns möjlighet att använda historien för lärande och som en språngbräda mot framtiden! Bokens akribi är mycket god. Språket är omväxlande och rikt och samtidigt ytterst läsbart. Dess illustrationer är just illustrativa och välvalda. Boken har också fördel av att ha ett ordentligt notsystem, där den som är intresserad av just forskningen bakom boken får tydliga referenser som sedan är samlade i en käll- och litteraturförteckning.« Saxat ur Fredrik Santells utförliga recension av Stora Sköndal – Arbetet, livet och diakonerna i Svensk Kyrkotidning. Läs mer om Stora Sköndal – Arbetet, livet och diakonern

9 mars 2023
Välkommen till Stockholms bokmässa
Lördagen den 11 mars kl. 11.00 till 17.00 och söndagen den 12 mars kl. 11.00 till 16.00 arrangeras Stockholms bokmässa med förlag, antikvariat och bokbindare – och föredrag – på Konstakademien mitt i Stockholm. Bokbord med Appell Förlags och Svenska litteratursällskapet i Finlands titlar till fina priser. Varmt välkomna! Läs mer om arrangemanget.

20 februari 2023
En fin katalog som tar upp allt det där som glömts bort och tidigare varit okänt
Utställningen Albert Edelfelt – modernt konstnärsliv i sekelskiftets Europa på Göteborgs konstmuseum recenseras i Svenska Dagbladet: »Det är en maffig utställning med många olika spår«. Bland de målningar som recensenten Dan Backman särskilt uppmärksammar finns »På havet« som han beskriver som saltstänkt, kärv och med en vackert dämpad kolorit – sammanfattningsvis som fantastisk. Även Maria Vainio-Kurtakkos dubbelbiografi Ett gott parti – Scener ur Ellan de la Chapelles och Albert Edelfelts liv uppmärksammas. Han jämför de olika versionerna av »Ett barns likfärd« och slutorden lyder: »Målningarna kan nu ses bredvid varandra i denna både sevärda och intresseväckande utställning. Ackompanjerad av en fin katalog som tar upp allt det där som glömts bort och tidigare varit okänt.« Läs artikeln i Svenska Dagbladet. Läs mer om Albert Edelfelt – modernt konstnärsliv i sekelskiftets Europa. Läs mer om Ett gott parti – Scener ur Ellan de la Chapelles och Albert Edelfelts liv. Läs mer om utställningen på Göteborgs konstmuseum.

20 februari 2023
Kultförklarat radioprogram blev bok: Till sängs i kulturen
»Samarbetet började som en återkommande sommarserie i P1 – från 2016 till 2018 gjorde de radioprogrammet Till sängs i kulturen. Med utgångspunkt i teman som den tråkiga partnern, lärar-elev-förhållanden eller den sexuella klassresan tog de sig an sex och relationer med hjälp av kulturen, konsten och antikens myter. Och Carl Gustav Jung. Det blev inte fler än tolv avsnitt allt som allt, men radioprogrammet är närmast kultförklarat i vissa kretsar, och 2017 gavs en samtalsbok baserad på podcasten ut på Appell Förlag.«

12 februari 2023
Stjärnregn över Dödens idéhistoria
»Den som läser den här boken ger sig ut på en bildningsresa genom den västerländska idéhistorien«, skriver Magnus Halldin i sin understreckare om »den rika antologin« i Svenska Dagbladet och uppmärksammar också att den är »kongenialt formgiven av Nina Ulmaja«.

6 februari 2023
Gratulationer
Appell gratulerar två av förlagets författare å det varmaste: Vid en ceremoni på Stockholms slott den 1 februari tog Efva Lilja emot konungens medalj Litteris et Artibus. Motiveringen lyder: »För framstående konstnärliga insatser inom svensk och internationell danskonst.« Vid Svenska litteratursällskapet i Finlands årshögtid den 5 februari erhöll Maria Vainio-Kurtakko ett pris om 10 000 euro ur Ingrid, Margit och Henrik Höijers donationsfond för verket Ett gott parti – Scener ur Ellan de la Chapelles och Albert Edelfelts liv. Motiveringen lyder: »Vainio-Kurtakkos gedigna studie fokuserar 1800-talets finländska konstvärld, dess internationella dimensioner och materiella förutsättningar med makarna Edelfelts äktenskap och familjeliv som sin utgångspunkt. Verket uppmärksammar speciellt Ellan de la Chapelle och blir en fascinerande detaljerad analys om klass- och maktpositioner i en tid som präglas av samhällelig rörlighet och förändring.« Läs mer om Efva Liljas trilogi Kärlekens samtal är dans. Läs mer om Maria Vainio-Kurtakkos bok Ett gott parti.

18 januari 2023
De sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina – seminarium
Välkommen till ett seminarium på Hanaholmen kulturcentrum utanför Helsingfors! Li Bennich-Björkman och Mart Kuldkepp samtalar om Bakom och bortom järnridån – De sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina.

7 januari 2023
En underbar bok om kolmilans mystik
»Göran Greider läser en underbar bok och spår att influencers och aktivister snart flockas kring kolmilorna«, så lyder rubriken till recensionen av Kolning – Historier och hantverk i Aftonbladet. Han uppmärksammar bland annat kolningen i poesi och folktro, att boken är något av en handbok för hur kolmilor ska resas och att författaren berättar om kolningens historia, om dess betydelse för det framväxande industrisamhället: