Sagor i urval
Zacharias Topelius

Utgivare: Hanna Kurtén
Inledning av Olle Widhe

Zacharias Topelius barnsagor presenteras här i en ny, illustrerad utgåva. Älskade sagor som Hallonmasken, Sov du lilla videung och Lasse liten och många andra klassiker får en nytolkning med Ninni Kairisalos bilder.

Zacharias Topelius (1818–1898) sagor, visor och dikter för barn har älskats av generationer. Topelius var banbrytande som författare för barn och den som på svenska etablerade barnlitteraturen som ny konstform. Han skrev fram barnets perspektiv med ett direkt tilltal, lyhördhet och en stor portion humor. Ninni Kairisalo bildvärld skapar en fantasieggande inramning till Topelius klassiker.

Stavningen i de tjugo verken är varsamt moderniserad och texterna är försedda med ordförklaringar och korta kommentarer. Inledningen är skriven av barnlitteraturexperten Olle Widhe.

»Topelius berättelser för barn har en enorm litteraturhistorisk betydelse. Som Olle Widhe påpekar stod Topelius för en brytning med äldre tiders barnskildringar. På sin tid var han lika efterfrågad som Astrid Lindgren och Tove Jansson var under 1900-talet. Ninni Kairisalos fantastiska illustrationer kopplar sagorna till nutiden med moderna referenser till bland annat miljötänk.«  – Hanna Kurtén, redaktör

100 s. Hårdband. Illustrerad.
ISBN 978-91-984961-6-1

I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland

Högupplöst omslag

BTJ, recension av Jan Hansson