Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Två presidenter om Jättens andedräkt

Screenshot

Inte bara en utan två presidenter har framhävt Jättens andedräkt i högtidliga sammanhang.

Finlands nytillträdde president Alexander Stubb hänvisade särskilt till boken i sitt tal i Sveriges riksdag. Även den nyligen avgångne Sauli Niinistö har berört verkets skildring av hotet från öst, i samband med Finlands och Sveriges Natoansökningar.

»Diplomaten och statsvetaren Krister Wahlbäck har i boken Jättens andedräkt skildrat hur våra mestadels likadana, men ibland olika vägar alltid mötts i en spegelbild av faran från öster. För oss har andedräkten varit obekvämt nära. Alltid.«
– Alexander Stubb i sitt tal i Sveriges riksdag den 23 april 2024 i samband med hans första statsbesök som president.

»Professor och ambassadör Krister Wahlbäck beskriver i sitt magnum opus Jättens andedräkt Finlandsfrågan i svensk politik. Samtidigt är verket en beskrivning av hur Finland under de senaste 200 åren har lärt sig att leva med den östra grannen och hur landet har utvecklats till en nordisk demokrati och välfärdsstat. Nu har vi sett denna jätte använda sin järnnäve mot Ukraina. Dålig andedräkt luktar på långt håll och det har vi sannerligen fått känna av, både i Finland och i Sverige.«
– Sauli Niinistö i sitt tal vid den galamiddag som arrangerades i Stockholm den 17 maj 2022 i samband med att Sverige och Finland skickade in sina ansökningar om medlemskap i Nato.

Läs mer om Jättens andedräkt – Finlandsfrågan i svensk politik 1809–2009.