Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Systrar, väninnor, krigare och hjältinnor på Rönnells

Välkommen till ett boksamtal om Systrar, väninnor, krigare och hjältinnor – Kvinnogestalter i litteratur och konst från antiken till i dag.

Tid:  Onsdagen den 22 maj, kl. 17.00
Plats:  Rönnells antikvariat, Birger Jarlsgatan 32
Med:  Johanna Vernqvist, Anna Carlstedt och Sofia Warkander

Hur har kvinnogestalten förvandlats från bakgrundens bifigur till en framträdande karaktär i litteratur och konst? Johanna Vernqvist berättar om antika hjältinnor i det tidigmoderna Italien, Anna Carlstedt porträtterar Katarina av Medici och Sofia Warkander åskådliggör dubbelhetens spel i Lafayettes roman Zayde. Makt, vänskap, kärlek och sorg är bärande teman. Allt ställs många gånger på sin yttersta spets – det handlar om liv och död i de gestaltningar och öden som här lyfts fram.

Läs mer om boken.

Timoclea, en av alla de kvinnogestalter i konst och litteratur som är bokens tema. Elisabetta Siranis målning från 1659 fångar ögonblicket när den våldtagna Timoclea vräker förövaren i en brunn, mot en säker död. Ställd till svars argumenterar Timoclea för det rättfärdiga i sitt agerande och hon benådas för mordet. Museo di Capodimonte. Beskuren.