Varukorg

Antal sidor: 200

Utförande: Hårdband. Illustrerad.

Utgivningsår: 2022

Samarbete: Göteborgs konstmuseum

ISBN: 9789198664416

Albert Edelfelt

Modernt konstnärsliv i sekelskiftets Europa

Albert Edelfelt (1854–1905) är en av Finlands mest älskade konstnärer. Han blev tidigt erkänd även på den internationella konstscenen och reste frekvent mellan Norden och Paris, vilket syns i hans konstnärskap. Motivvärlden rymmer vardagliga folklivsscener i den finländska skärgården, prestigefyllda societetsporträtt, storslaget historiemåleri och ett flertal illustrationsuppdrag. Edelfelts omfattande internationella kontaktnät bland konstnärer, skribenter, konstsamlare och kulturpersonligheter gjorde också avtryck i hans konst. Med känsla och skicklighet skildrade han borgerliga miljöer i storstaden och gav intima inblickar i de konstnärskretsar som han var en del av.

Albert Edelfelt visade tidigt sin konst i separatutställningar – bland annat i Göteborg, Stockholm och Köpenhamn. Detta var nytt inom konstvärlden och är ett exempel på tidens fokus på konstnären som individ. Den nya kosmopolitiska konstnärsrollen ledde till framgång och status men gav också upphov till tvivel och utmaningar i såväl det privata som det professionella livet.

Medverkande skribenter: Marina Catani, Eva Nygårds, Anne-Maria Pennonen, Hanne Selkokari, Patrik Steorn och Maria Vainio-Kurtakko.

I samarbete med Göteborgs konstmuseum.

Boken ges även ut i en engelskspråkig version, Albert Edelfelt – A Modern Artist in Fin-de-Siècle Europe.

BTJ, anmälan av Maria Bennmalm

Dagens Nyheter, bok- och utställningsrecension av Birgitta Rubin

Icakuriren, Bästa & hårdaste klapparna

Svenska Dagbladet, bok- och utställningsrecension av Dan Backman