Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

En djupt fascinerande och blodfylld historia

»Vissa böcker vore taktlöst att ge bort i bröllopspresent, och det här är en av dem.«

Fredrik Sjöberg recenserar Ett gott parti – Scener ur Ellan de la Chapelles och Albert Edelfelts liv i Fokus. Att det handlar om ett olyckligt äktenskap, det slår artikeln fast per omgående. Sjöberg fortsätter:

»Ett gott parti av historikern Maria Vainio-Kurtakko är given läsning för oss som är intresserade av det moderna genombrottet inom nordisk litteratur och konst, men dess fokus på äktenskap och familjetrassel kan säkerligen locka läsare med vidare intressen än så. Många känner till den finlandssvenske konstnären Albert Edelfelt (1854–1905), men hans lagvigda maka Ellan de la Chapelle (1857–1921) har sällan givits en framträdande roll i böckerna om konstnärens liv och verk. Den saken ändras nu med besked.«

»Bokens två huvudpersoner, som båda hör till gamla adelsfamiljer från Sverige, rör sig i en överklassmiljö som sjunger på sista versen. Allt är som påhittat av Tolstoj. Man för en ambulerande tillvaro mellan pampiga stadsresidens och slottslika lantegendomar, och vad som anses passa sig är noga reglerat. (...) Persongalleriet är överdådigt och skildringen av Helsingfors högreståndsmiljö djupt fascinerande. Äktenskapet likaså, fastän det är olyckligt redan från början.«

Ett olyckligt äktenskap alltså – men  »en bra bok blev det. En blodfylld historia på tröskeln till den tid som är vår«.

Läs recensionen i sin helhet.

Läs mer om Ett gott parti.