Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Ljusskimrande utställning och djuplodande bok

Birgitta Rubin har besökt den stora Albert Edelfelt-utställningen på Göteborgs konstmuseum, med »kärva folklivsskildringar från den finländska skärgården och bästsäljande salongsmåleri med gulliga barn eller intagande kvinnor« – och mycket däremellan.

I sin karakteristik av Edelfelts måleri skriver Rubin att »bortsett från det behagsjuka draget så är det just hans empatiska intresse för kvinnor, barn och det ”lilla livet” som imponerar mest på mig. Och förstås de ljusskimrande skärgårdsmotiven som så här i mörkaste november hägrar som en dröm.«

Recensionen i Dagens Nyheter uppmärksammar inte bara utställningen och »den stiliga katalogen«. Birgitta Rubin lyfter även fram Ett gott parti – Scener ur Ellan de la Chapelles och Albert Edelfelts liv som ett gott komplement till utställningen, en »djuplodande skildring av ett äktenskap som hölls samman av en gemensam klassbakgrund och kulturella intressen men också knakade rejält i fogarna. (…) Jag tänker först bara bläddra i boken men fastnar i förvecklingarna.«

Utställningen på Göteborgs konstmuseum pågår fram till den 12 mars 2023.

Läs recensionen i sin helhet.

Läs mer om Albert Edelfelt – Modernt konstnärsliv i sekelskiftets Europa.

Läs mer om Ett gott parti.