Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Förstklassig expansion


Det går inte att ta miste på Jonas Ellerströms läsglädje. I en understreckare i Svenska Dagbladet imponeras han av den makalösa expansion som de fyra banden på över 2000 sidor innebär: "det är möjligen första gången så mycket redaktionell möda ägnas ett till omfånget så litet författarskap".

Författarskapet är Henry Parlands, och de fyra banden är den nyligen fullbordade utgåvan av hans samlade skrifter. Den finlandssvenske poeten dog 1933, endast 22 år gammal, men hans naturligt nog knappa produktion räcker långt. Ellerström förundras av hans "nästintill obegripligt snabba utveckling" och skriver att "utgåvan motiveras mer än väl av texternas kvalitet, av Parlands pionjärinsats inom både den moderna poesin och prosan".

"Om inledningar, kommentarer och hela textetableringen finns bara gott att säga, det är helt enkelt ett fantastiskt arbete redaktionen [huvudredaktörer Per Stam och Elisa Veit] har gjort" skriver Ellerström och menar därtill att serien är "förstklassigt snyggt och effektivt formgiven".

Jonas Ellerström avslutar med att vilja ha ännu mer (!). Han hoppas att Per Stam går vidare och skriver en biografi om Parland - en "exceptionell humanistisk intelligens och litterär begåvning, på samma gång i absolut takt med sin tid och minst ett steg före den".

Henry Parlands samlade skrifter ges ut i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland. Läs mer:

Henry Parland, band 1 – Dikter

Henry Parland, band 2 – Prosa

Henry Parland, band 3 – Kritik

Henry Parland, band 4 – Brev