Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Faktaspäckat om kvinnorna som levde för textilkonsten

Lotta Jonson skriver i Dagens Nyheter om de »faktaspäckade och intressanta« biografierna om Elsa Gullberg och Astrid Sampe. Artikeln ger en bra introduktion till böckerna och de båda textilkonstnärernas gärning: »Vilket driv«, konstaterar Jonson med tanke på allt vad de åstadkom.

De båda storheterna satte djupa avtryck i den svenska textilbranschen under en stor del av 1900-talet. Gullbergs och Sampes vilja att bygga vidare på hantverkskunnandet får Jonson – mot bakgrund av klimatdebatt, kvalitet och konsumtion – att hoppas att deras insatser kan fungera som en ögonöppnare för en inhemsk tillverkning: »I så fall kommer Elsa Gullbergs och Astrid Sampes samlade kunskap att få en renässans.«

Lotta Jonson tipsar också om Artipelags utställning »Signature woman«, där Astrid Sampe är representerad.

Dagens Nyheter, anmälan av Lotta Jonson

Läs mer om Elsa Gullberg – Ett liv i textil

Läs mer om Astrid Sampe – Förnyare av svensk industritextil