Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Antal sidor: 248

Utförande: Hårdband. Illustrerad.

Utgivningsår: 2019

ISBN: 9789198495935

Vad ska vi äta?

Om mat och etik

Författare:

Anna T. Höglund

I Vad ska vi äta? aktualiseras de stora frågorna om produktion och konsumtion av mat. Att den mat vi äter påverkar klimatet, liksom djurhanteringen och att den har ett direkt samband med vår hälsa påminns vi dagligen om. Som konsumenter ska vi alltså ta ansvar inte bara för vårt eget välbefinnande, utan också för den stora ödesfrågan för vår planet när vi väljer vad som ska serveras på dagens middagstallrik.

Men ur ett etiskt perspektiv bör mat också få vara en del av vårt välbefinnande och bidra till goda relationer, menar Anna T. Höglund. Hon beskriver hur vi kan öva upp en etisk kompetens för att hantera de problem som uppstår när vi ställer den till synes enkla frågan: Vad ska vi äta? Vi vill att maten ska vara välsmakande, lättlagad, och prisvärd. Men om vi lyfter blicken från butikshyllan och tar in det globala perspektivet så blir det tydligt att i våra val av livsmedel tar vi som konsumenter även ställning till hur en hållbar utveckling bäst kan främjas. Ska maten vara ekologiskt producerad eller är det kanske viktigare att jordarna behandlas för så hög avkastning som möjligt? Närproducerat ställs mot billigare importerade livsmedel och måste hälsosamt och gott vara oförenliga kvaliteter?

Anna T. Höglund visar vad vi bör tänka på vid val av mat, val som vi alla ställs inför varje dag. Dessutom argumenterar hon för att vi bör respektera varandras matval och beskriver hur vi kan agera för att inte behöva känna skuld över vad vi äter. Hon ger även läsaren spännande perspektiv på hur de etiska resonemangen om vår föda växlat genom den västerländska historien: från det antika Greklands måttlighetsideal, genom medeltidens syn på frosseri som en dödssynd och vidare till dagens hälsoideal och maten som verktyg för att skapa identitet.

Pressröster:

Upsala Nya Tidning, debattinlägg av Anna T. Höglund

Uppsala universitet: Att välja mat väcker etiska frågor

Norrköpings Tidningar: Matdebatten kan göra det svårt att välja rätt

Sveriges Radio P1, Meny

BTJ, anmälan av Katharina Jacobsson