Varukorg

Antal sidor: 224

Utförande: Hårdband med skyddsomslag

Utgivningsår: 2020

ISBN: 9789198548518

Hästen och den mänskliga hälsan

»Ett liv utan hästar vore otänkbart för mig. Men det har också blivit en livsavgörande del. Jag klarar mig helt enkelt inte utan dem. De erbjuder den enda träning min kropp klarar av. Vilken enorm tur jag har att det också är en träning jag älskar.«
– Ur kapitlet »Hästen i mitt liv« av Anna Nordin.

Relationen mellan häst och människa är grund­murad och hästen är idag en omistlig medarbetare inom vård, socialt behandlings­arbete och i pedagogik. Men vilken är egentligen hästens roll i människovårdande relationer?

I Hästen och den mänskliga hälsan ger en rad forskare och lärare en historisk tillbakablick och granskar hästens läkande och hälsofrämjande insatser i vår tid. De visar hur hästen kan bidra som tredje part i hästunderstödda insatser. Den terapeutiska relationen, hästens roll och mötet mellan människa och häst analyseras. Här ingår också en checklista som kan användas när hästunderstödda insatser ska utformas eller undersökas i forskningen.

Beslutsfattare inom vård, rehabilitering, socialt behandlingsarbete och skola kan få frågor om potential och innehåll i dessa insatser besvarade. Författarna vänder sig också till lärare och studenter vid högskolornas och universitetens utbildningar inom vård, omsorg, socialt behandlingsarbete och pedagogik. Boken har tillkommit inom forskningsprogrammet Hästen, hunden och den mänskliga hälsan vid Ersta Sköndal Bräcke högskola i Stockholm.

Medverkande:
Förord av Barbro Westerholm, riksdagsledamot och professor emerita; Sven Forsling är psykolog och forskare; Erica Hagström är universitetslektor och forskar om hästar och pedagogiska relationer; Henrik Lerner är högskolelektor och forskar om djurs och människors hälsa; Lennart Nordenfelt är seniorprofessor och forskar i hälso- och sjukvårdens teori och etik; Anna Nordin är coach och föreläsare inom personlig utveckling; Gunilla Silfverberg är seniorprofessor i vårdetik och forskar om etiska aspekter på hästen som medarbetare i människovårdande arbete.

Hamilton­seminariet:
Under närmare 20 år hölls varje år ett seminarium, Hamilton­seminariet, vid Marie Cederschiöld högskola (tidigare Ersta Sköndal Bräcke högskola), om aktuella vårdetiska och livsåskådnings­mässiga frågor. Det vände sig till en bred målgrupp av forskare, lärare, studenter, prakt­iskt verksamma yrkesutövare i vård­en, tjänstemän och politiker. Av de antologier som publicerats utifrån aktuellt seminarie­tema har på Appell Förlag utgivits Utsatthet och ansvar – Flickan med svavelstickorna i vår tid (2019), Hästen och den mänskliga hälsan (2020) och Etikarbete i vårdens vardag (2022).

 

Gunilla Silfverberg och Henrik Lerner prisas för forskningsinsatser

BTJ, bokanmälan av Annakarin Lindberg