Varukorg

Antal sidor: 372

Utförande: Hårdband. Illustrerad.

Samarbete: Svenska litteratursällskapet i Finland

Utgivningsår: 2020

Serie:

ISBN: 9789198496147

Brev

Författare:

Henry Parland

Utgivare:

Elisa Veit

Jag har delat opp mig själv på konglomerat av egenskaper och drag och karrikerat dem. Är det inte just kännetecknande för mig, att jag super, talar litteratur med hobbor och förolyckas jämt och ständigt, fastän jag har en oerhörd tur. Kommer du ihåg mig från skoltiden? Hade jag inte då alla förutsättningar att bli någonting i stil med Torsten. Hade jag inte också i våras all anledning att köra ikull som Erik?
Brev från Henry Parland till Sven Grönvall 14–19/12 1929, om novellen »Jag och min fars glasögon«.

Henry Parlands brev öppnar dörren till författarskapet och relationerna. Här dryftas en ung författares personliga och litterära med- och motgångar under några turbulenta år i förbudslagstidens Finland och i Litauens dåvarande huvudstad Kaunas. Breven från Henry Parland (1908–1930) till familj och vänner belyser de litterära verkens tillkomst och den kritik och de diskussioner de gav upphov till. De ger också en inblick i Parlands relationer och hans förhållande till sin samtid. 

Breven ställer läsaren inför en paradox: vid sin död som blott tjugotvååring befann Parland sig fortfarande mitt i den turbulenta processen att frigöra sig från sina föräldrar och ta ansvar för sitt eget liv och sin egen ekonomi. Samtidigt var han en seriös författare, vars texter tidigt togs på allvar av omgivningen.

Utgivare är Elisa Veit som också står för inledning och kommentarer.

Brev är del fyra i den textkritiska utgåvan Henry Parlands Skrifter och publiceras även digitalt på parland.sls.fi. Läs mer om del ett, Dikter, del två, Prosa och del tre, Kritik.

Den tryckta boken Brev innehåller de brev som Henry Parland skrivit. Brev som Parland ursprungligen skrivit på ett annat språk än svenska finns här med enbart i svensk översättning. Den digitala utgåvan Korrespondens (utgiven av SLS och tillgänglig på parland.sls.fi) innehåller brev från Parland på svenska, tyska och ryska; de senare även i svensk översättning. Här finns också ett urval bevarade brev till Parland från bland andra poeten Gunnar Björling, vännen Sven Grönvall och de ständigt oroade föräldrarna Maria och Oswald Parland.

Utgiven i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

 

BTJ, bokanmälan av Mikael Wallin