Varukorg

Antal sidor: 200

Utförande: Hårdband. Illustrerad.

Utgivningsår: 2022

ISBN: 9789198664355

Platser i världen

Tolv litterära besök

Följ med till Anton Tjechovs Sachalin, Elena Ferrantes Neapel och Abdulrazak Gurnahs Zanzibar. Genom att skriva reseberättelser utforskar antropologer, litteraturvetare och språkvetare tolv platser som förekommer i romaner, noveller och poesi. Berättelserna utspelar sig såväl i den upptäcktsresandes 1700-tal som i backpackerns vardag.

Här presenteras välkända platser som James Joyces frodiga Dublin, men också mindre omskrivna som den skimrande Diamantklippan i Karibiska havet. Bilden av Tahiti som paradiset med vita stränder och vänliga öbor blir mer komplex och med hjälp av litterära röster möter läsaren Maputo som korsväg i världshistorien. Berättelserna tar oss även till den nordindiska staden Lucknow, till 1990-talets Buffalo och till det politiska våldets Baskien.

De tolv litterära nedslagen når andra sidan jordklotet, som sjön Oguta i Nigeria där sjögudinnan i Flora Nwapas romaner och noveller bor – men också helt nära, som i Annika Luthers dystopiska roman om Halsingih (Helsingfors) där miljökatastrofen är ett faktum.

Medverkande: Christian Claesson, Erik Falk, Stefan Helgesson, Christina Kullberg, Katarina Leppänen, Adnan Mahmutović, Anette Nyqvist, Cecilia Schwartz, Per Ståhlberg, Paula Uimonen, Mattias Viktorin och Helena Wulff.  

Första kapitlet i Platser i världen – bläddra och läs!

 
 

Karavan, recension av Magnus Halldin

BTJ, anmälan av Maria Danielsson Holberg

Icakuriren, bokanmälan: En resa i kulturen