Kolning
Historier och hantverk
Rök från tusentals kolmilor svepte för hundra år sedan in skogsbygderna runt järnbruken. Kolarna vaktade milorna dygnet runt – ett hårt, ofta farligt men också fritt arbete nära skogens väsen. Författare som Dan Andersson och Albert Viksten har givit uttryck åt dess myter och poesi.
Utan träkol från alla kolmilor hade Sverige inte haft någon järn- och stålindustri. Under 1900-talet tog den fossila stenkolen över, och kolningen i milor upphörde. Men idag är träkol på väg tillbaka, både som ersättning för fossil energi och som biokol för jordförbättring. Den används också för att grilla under somrarna.
Kolning – Historier och hantverk berättar kolningens historia från forntidens kolningsgropar till dagens smutsiga globala handel med grillkol. Författaren vill också inspirera till kolning såväl med traditionella kolmilor som med nya former för att göra biokol för det egna grönsakslandet. Här finns utförliga beskrivningar av arbetet steg för steg och av vilka redskap som behövs.
Pressröster:
Aftonbladet, recension av Göran Greider
Sveriges Radio P1, Vetenskapsradion Historia, anmälan av Urban Björstadius
Koloniträdgården, anmälan: »Coolt om kolning.«
RIG, 1/2023, recension av Andreas Hennius: »… en mycket insiktsfull och läsvärd bok med ett spännande helhetsgrepp.«
Skogshistoriska Tidender, 1/2023, artikel och intervju: »… har förutsättningar att bli en klassiker.«