Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Elektrifierande Parland

»Det moderna är underbart hos Henry Parland« – så inleder Christian Dahlgren sin anmälan av Dikter i Östgöta Correspondenten.

Han tecknar bakgrunden – första världskrigets slutfas, puritaner och alkoholförbud – och ser ett fiasko för moralväktarna: »Ett entusiasmerande uttryck för det är Henry Parland, vars samlade poetiska produktion Svenska litteratursällskapet i Finland precis utgivit i en omfattande volym. Den bör ni läsa!«

»I hans säregna, korta nysakliga dikter möter vi ett Helsingfors på 1920-talet vars jazziga uteliv vibrerar minst lika uppsluppet dekadent som i de kontinentala metropolerna Berlin och Paris«, fortsätter Dahlgren, och uppmärksammar de positiva dragen i diktningen, humorn, bejakandet av teknologi och kommersialism:

»Det är skojigt att vistas i Henry Parlands sällskap. Hans friska livslust och allmänliberala hållning är elektrifierande.«

Läs Christian Dahlgrens anmälan i Östgöta Correspondenten

Läs mer om Dikter