Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Höstens böcker 2021

Bläddra gärna i vår nya katalog – eller ladda ned den som pdf.

 

Otto Pipatti & Petteri Pietikäinen (red.)
Sociologen, antropologen och moralfilosofen Edvard Westermarck (1862–1939) hade stort inflytande över sin tids samhälls- och beteendevetenskapliga forskning. Här granskas den Westermarckska evolutionismen och dess band till samtida ideologiska strömningar.
I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

Syster Gerda – Sjuksköterskan, fackföreningsledaren och politikern Gerda Höjer
Anna Götlind
Gerda Höjer var vid mitten av 1900-talet den mäktigaste kvinnan i svensk fackföreningsrörelse. Hon kämpade för sjuksköterskorna och var även verksam som politiker. Anna Götlind lyfter fram en bortglömd förgrundsgestalt i folkhemmets historia.

Son till Tolstoj – Berättelsen om Lev Lvovitj Tolstoj
Ben Hellman
Lev Lvovitj Tolstojs beundran inför sin berömde far slog ständigt över i uppror. I Sverige fann han sin hustru och sitt idealsamhälle, men han lämnade allt för ett kringflackande liv. Ben Hellman lotsar oss genom ett dramatiskt levnadsöde.

Att mötas kring varor – Plats och praktiker i handelsmöten i Finland 1850–1950
Johanna Wassholm & Ann-Catrin Östman (red.)
Nio forskare om en dynamisk tid i handelns historia, då allt fler kunde försörja sig på småskaliga affärer. Köpare och säljare möttes på torg och kyrkbacke, på marknader med kringresande och i byteshandel på stränder.
I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

Postmodernismen i Stockholm
Ann Pålsson (red.)
Färgstark, subjektiv, hyllad, kritiserad. Sjutton arkitekter, stadsplanerare, byggnadsantikvarier och konstvetare granskar ismen som bröt med modernismens formspråk. Genom texter, bilder, planritningar och skisser undersöker de 1980- och 90-talens postmoderna avtryck i Stockholms byggnader och offentliga rum.

En Qvinna läkare! – Doktor Karolina Widerström
Eva Blomberg (red.)
Karolina Widerström (1856–1949) var Sveriges första kvinnliga läkare. Hennes mottagning i Stockholms Klarakvarter blev en stor framgång och hon arbetade oavbrutet för kvinnors hälsa och rättigheter. Sex författare ger en unik inblick i hennes liv, gärning, relationer och roll i samhällsdebatten.

Franska flanörer – Författarnas Paris, från Balzac till Modiano
Lena Kåreland
Möt Paris genom flanörens strövtåg i den franska litteraturen. Lena Kåreland låter oss ta del av romaner och dikter, tecknar miljöer och lyssnar in röster. Hon berättar också om författarnas egna relationer till sin stad, deras vandringar och vattenhål.

Persilja och gräslök knippas – Karl Alarik Grönholm, finlandssvensk trädgårdsmästare i början av 1900-talet
Anders Leonard Baarman
Ta del av trädgårdsmästare Grönholms kommenterade dagböcker och pomologi. Följ hans sysslor och odling, växtval och trädgårdskonst – samt vägen från torparpojke till chefsträdgårdsmästare vid Gardasjön.

Poeten Gaspara Stampa – En kvinnas röst i renässansens kärlekslyrik
Johanna Vernqvist
Gaspara Stampas poesi utgör ofta ögonblicksbilder och handlar om förälskelse och längtan, svek och begär. Möt renässansens stora kvinnliga poet i boken om hennes liv, lyrik och samtid. Med ett urval dikter i översättning av John Swedenmark.

Med kamera och koffert – Resefotografier före massturismen
Sanna Jylhä & Marika Rosenström (red.)
Livet som resenär före massturismen. Fotografierna bjuder på allt från
sjömannens äventyr till plantageägarens besök på teodlingar i Java.
I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.