Med kamera och koffert – Resefotografier före massturismen

Sanna Jylhä & Marika Rosenström (red.)

Med kamera och koffert bjuder på resebilder från förr  – en fascinerande upptäcktsfärd förmedlad genom tidiga utlandsresenärers fotografier. Nostalgiska ögonblicksbilder, tagna före 1960-talets mitt, visar vyer och miljöer som idag kan upplevas som både bekanta och främmande på samma gång. Bokens tretton resenärer reste för att ta hand om sin hälsa eller sin egendom, för att arbeta eller söka lyckan, men de vistades också utomlands för att få inspiration och rekreation.

Konstnären Harald Gallén, verkställande direktören Eduard Paulig, journalisten Margareta ”Marcella” Norrmén, matrosen Björn Pettersson, sekreteraren Werna Ulfves och småbrukarsonen Edvin Eklund är några av resenärerna som dokumenterade sina resor och tar oss med till olika platser i världen.

Bilderna, men även deras anteckningar, blir till berättelser som för läsaren till franska rivieran kring sekelskiftet 1900 och fortsätter genom de följande årtiondena till Java och Transkaspien, via Kina och Japan 1914 till den amerikanska kontinenten 1927 och till Tyskland strax före andra världskrigets utbrott. Vi stannar också till i efterkrigstidens Indien och Afrika samt i shahens Iran – för att sedan återvända till Medelhavet och den spirande massturismen i mitten av 1960-talet.

Samtliga resenärers arkiv och samlingar ingår i Svenska litteratursällskapet i Finlands arkiv. Laura Hollstens och Maria Åsviks inledande artikel ringar in såväl resandets som fotograferandets historia.

178 s., inbunden, illustrerad
ISBN: 978-91-985486-9-3

I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland

Högupplösta pressbilder:

Omslag

Siena, fotografi från gruppresa till Italien 1965
Foto: Svenska litteratursällskapet i Finland, Werna och Anders Ulfves arkiv.

Strandliv på Praia da Urca i Rio de Janeiro, 1927
Foto: Svenska litteratursällskapet i Finland, Släkten Pauligs arkiv.

Strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice 1958
Foto: Svenska litteratursällskapet i Finland, Margareta ”Marcella” Norrméns arkiv.

Tjardzjou, dagens Turkmenabat i Turkmenistan, 1902
Foto: Svenska litteratursällskapet i Finland, Nybergska släktarkivet.