Poeten Gaspara Stampa
En kvinnas röst i renässansens kärlekslyrik
Gaspara Stampas (1523–1554) dikter utgör ofta ögonblicksbilder och handlar om förälskelse och längtan, svek och begär. I sin samtid jämfördes hon med den grekiska antikens poet Sapfo och hyllades inte bara för sin lyrik utan även för sin musikaliska talang och vackra sångröst.
Hon tog intryck av föregångare som Francesco Petrarca, men överskred också sin egen tids litterära och sociala konventioner och gav gestalt åt Amors krafter på ett nydanande sätt. Gaspara Stampas verk visar släktskap med Michelangelos konst och poesi, och här finns kopplingar till skrifter av den kvinnliga filosofen och poeten Tullia d’Aragona som försvarade kvinnors rätt till sexuell och romantisk autonomi. Gaspara Stampas poesi kan läsas som inlägg i tidens samtal om kärleken och dess väsen, samtidigt som hennes diktarröst berör och väcker viktiga frågor än i dag.
Johanna Vernqvist skildrar poeten Gaspara Stampas liv, lyrik och den tid hon verkade i. Ett urval dikter återges i översättning av henne och John Swedenmark.
Pressröster:
Sveriges Radio, P1, En bok, en forskare, intervju med Johanna Vernqvist
Svenska Dagbladet, recension av Alva Dahl
Opulens, bokanmälan av Jesper Nordström
Östgöta Correspondenten, recension av Erik Jersenius
Respons, recension av Anna Carlstedt