Historiens vita fläckar
Om rasismens rötter i Sverige
Berättelsen om svensk historia är full av vita fläckar. Där döljs sådant som inte passar självbilden i ett land som gärna ser sig som ett humanitärt rättesnöre. Maria Ripenberg – journalist och hedersdoktor vid Uppsala universitet – har skrivit en stark och drabbande historiebok om rasismens rötter i Sverige.
Sveriges engagemang i den europeiska kolonisationstraditionen framträder med skärpa då hon berättar om deltagandet i 1650-talets slavhandel på Guineakusten, koloniseringen av Sápmi, perioderna med de svenska kolonierna i Nordamerika och Västindien och svenskt deltagande i den belgiske kung Leopold II:s terror i Kongostaten. Här finns dessutom djupt berörande personliga berättelser ur ett inifrånperspektiv, där författaren gestaltar de historiska skeendena genom att leva sig in i medvetandet hos nyckelpersoner som slaven och slavhandlaren.
Genom att blottlägga och dissekera historiens förlopp pläderar Maria Ripenberg för utrotande av gamla reproducerade lögner och fördomar. Hennes nydanande och genreöverskridande sätt att avtäcka den historiska bakgrunden till dagens problem – och att på ett språk som flyter lätt återge mörka berättelser om drabbade människors öden – griper tag och gör läsningen andlöst spännande.
Pressröster:
Upsala Nya Tidning, nyhetsartikel: »Svenska slaveriets dunkla rötter«
Dagens Arena, Maria Ripenberg: »Den svenska slavhamnen«
Gefle Dagblad, ledare av Lilian Sjölund
Feministiskt perspektiv, intervju med Maria Ripenberg
Dagens Arena, intervjupodd med Maria Ripenberg
Journalisten: »Lämnar UNT för att skriva böcker«
Anne Ramberg på Twitter: Angelägen bok som alla borde läsa
Rasbo kulturförening, Sten Hagberg samtalar med Maria Ripenberg