Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

»Ett viktigt bidrag till vår självbild«

»Det kostar på att inte få luta sig tillbaka med gott samvete i den humanitära stormaktens mjuka och ombonade hemtrevnad.«

I en ledare uppmärksammar Lilian Sjölund Maria Ripenbergs Historiens vita fläckar – Om rasismens rötter i Sverige, och hon fortsätter: »Ripenbergs historiska resa petar i de där såren vi inte visste vi hade. Det skaver. För nog trodde vi väl lite till mans att vi var lite bättre än andra europeiska stater?«

Sjölund nämner några övergrepp som skett med den svenska statens goda minne, fläckar som blir belysta i Ripenbergs bok: slavhandel på Guineakusten, kolonisering i Nordamerika och Västindien, terror under kung Leopold II:s flagg i Kongo, men även den mer närliggande koloniseringen av Sápmi. Avslutningsvis skriver Sjölund:

»Maria Ripenberg är uthållig i sin gärning. Och inkännande när hon, förutom att sammanställa forskning och dra slutsatser, lever sig in i de utsattas sårbarhet. Ett viktigt bidrag till vår självbild.«

Läs Lilian Sjölunds artikel i Gefle Dagblad

Läs mer om Historiens vita fläckar