Varukorg

Antal sidor: 448

Utförande: Hårdband med skyddsomslag. Illustrerad.

Utgivningsår: 2019

Samarbete: Svenska litteratursällskapet i Finland

ISBN: 9789198496024

Jag målar som en gud

Ellen Thesleffs liv och konst

Författare:

Hanna-Reetta Schreck

Ellen Thesleff (1869–1954) är en av Finlands första expressionister och hör till Nordens mest framstående bildkonstnärer. Hon visste redan tidigt att hon ville bli målare. Thesleff var en stark, modig visionär och banbrytare i en tid då den moderna världen gjorde sitt intåg. Hon var en kosmopolit som kände sig hemma i såväl Finland som Paris och i synnerhet i de intellektuella kretsarna i Florens. I sin konst var hon kompromisslös, egensinnig och ständigt på jakt efter ett eget formspråk.

Hanna-Reetta Schreck är den första som har fördjupat sig i Thesleffs omfattande brevväxling. Genom brevväxlingen berättar Schreck konstnärens fascinerande historia. Boken behandlar den bohemiska barndomen, symbolismens inflytande, själsfrändskapen med teaterförnyaren Gordon Craig, mötet med futuristerna i Italien, konstnärskap under brinnande världskrig och den ständiga begränsningen i att vara kvinna och konstnär. 

I Jag målar som en gud ingår ett stor antal av Thesleffs viktigaste verk och de ger en inblick i hennes mångfasetterade konst. De många fotografierna, ofta tagna av konstnären själv, belyser hennes liv kring sekelskiftet 1900.

Utgiven i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

 

Pressröster:

Svenska Dagbladet, understreckare av Magdalena Gram

Svenska Dagbladet: »Bäst just nu«

Ny tid, recension av Pontus Kyander

BTJ, anmälan av Inger Fredriksson