Älska eller älskas
Makt och känslor i politiska biografier
Svenska politikers självbiografier har de senaste åren blivit bästsäljare på samma sätt som i de anglosaxiska länderna. Livsskildringarna är partsinlagor förklädda till historieskrivning. De handlar om makt och känslor och säger mer om politikern och politiken än författarna kanske avsett.
Politiska biografier skiljer sig från övriga i genren och framstår ofta som motsägelsefulla. Självbiografikerna framhåller ofta att de älskar politiken, men erkänner sällan andra känslor. Rädslan för att bli av med makten eller att bli avvisad och förskjuten av sitt parti kan dock spåras under ytan. Detta reflekterar självbiografikerna sällan över när det gäller den egna situationen, men väl när det gäller andra partikamrater eller politiska motståndare.
Behovet av att tillhöra den politiska »känslogemenskapen« är avgörande för både kvinnliga och manliga politiker, men som manligt kodad är den särskilt svåråtkomlig för kvinnor. I ett av bokens avsnitt granskas fyra generationers kvinnliga riksdagspolitiker – från Bertha Wellin till Margot Wallström och Birgitta Ohlsson. Hur beskriver de sina förutsättningar som kvinnor och politiker?
Margaretha Fahlgren och Birgitta Wistrand visar också att framstående manliga politiker som Göran Persson, Fredrik Reinfeldt, Gösta Bohman och en rad andra tydligt avslöjar sina känslor och ambitioner trots intentionen att framstå som den rationelle politikern som alltid hade rätt.
Livsskildringarna säger därför mer om politiken och politikern än vad författarna avsett. De handlar om känslor och makt: att älska eller älskas i politiken.
Pressröster:
Sveriges Radio P1, Talkshow, intervju med Margaretha Fahlgren
Tidskrift för litteraturvetenskap, recension av Torbjörn Forslid och Anders Ohlsson
Svenska Dagbladet, samtal med Tove Lifvendahl (webbsänt seminarium i Almedalen)
BTJ, anmälan av Håkan Philipsson
Vimmerby tidning, Erik Paulsson Rönnbäck
Sydsvenska Dagbladet, »Politiker utelämnar känslorna – om de är män«