280 kr
Lägg i varukorgenAlexanderlegenderna i tid och rum
Alexander den stores gränslösa historia
Alexander den store, kungen av Makedonien, som blev härskare över ett imperium, är en gestalt som fascinerat många och blivit ordentligt genomtröskad av historieforskningen. Alexanderlegenderna i tid och rum har en ny infallsvinkel – här studeras hur skildringarna av Alexanders liv och militära erövringar har levt vidare i eftervärlden, framför allt genom mer eller mindre folkliga berättelser om hans underbara öden och äventyr under det stora fälttåget österut. Här tillkom med tiden diverse fantastiska inslag, som hans utforskande av himlen i en korg dragen av gripar och av havsdjupet med hjälp av en dykarklocka och hur han missar chansen att dricka ur Livets källa, som ger evigt liv.
Boken är ett tvärvetenskapligt samarbete mellan språkforskare, idéhistoriker och litteraturvetare och här presenteras och diskuteras Alexandertraditionerna i Europa och Främre Orienten. Läsaren möter en grekisk, en persisk, en fransk, en arabisk, en isländsk Alexander – för att ge några exempel. Här ingår också en överblick som visar Alexandergestaltens ideologiska betydelse i tidigmodern tid. Det är första gången detta enorma litterära komplex presenteras för en svensk publik.
Red.: Karin Hult och Gunhild Vidén.
Författare: Antoaneta Granberg, Martin Hellström, Karin Hult, Folke Josephson, Judit Josephson, Mats Malm, Jan Retsö, Lars-Håkan Svensson, Ingmar Söhrman, Bo Lindberg och Gunhild Vidén.
Pressröster:
Respons, recension av Bo Eriksson
BTJ, anmälan av Torkel Lindquist
Sveriges Radio P1, OBS, essä av Mattias Berg