Höstens böcker 2024
Bläddra gärna i Appells nya katalog – eller ladda ned den som pdf. Mycket nöje!
Yoshio Nakajima – Resa med solen
Martin Schibli & Nils Svensk
Efter en tidig debut i Tokyos avantgarde gjorde han sig ett namn som performancekonstnär i 1960-talets radikala Holland. En tillfällighet leder till Göteborg och på 1970-talet är han drivande i det experimentella Ubbeboda Art Center. Om ett konstnärsliv, en resa från Japan till Sverige, och den första större retrospektiven på Dunkers kulturhus.
En röst för frigörelse – Emma Saltzmans livshistoria
Inga Elgqvist-Saltzman & Katarina Saltzman
Hon engagerade sig för kvinnors utbildning och rösträtt, liksom ett Finland fritt från ryskt förtryck. Emma Saltzmans (1853–1934) aktivism ger inblick i organisationer som Kvinnokagalen och Martharörelsen.
Skogen & Speglingar
Vetenskap för nyfikna, kompakt och lättläst på 60 sidor. I serien Värt att veta utforskar Sari Kivistö och Sami Pihlström symboliken i Speglingar, hur konst och litteratur reflekterar våra föreställningsvärldar. Jan Kunnas beskriver våra skiftande värderingar av Skogen, i svedjebruk och skogsindustri, för fritid och biologisk mångfald.
Följa pengarna – Hur amerikansk filantropi formade Stockholms högskola
Kirsti Niskanen
Rockefeller Foundation donerade betydande belopp till Stockholms högskola under mellankrigstiden. Pengarna gick till forskning med tvärvetenskaplig prägel, men även till centralt belägna institutionsbyggnader. Målet var en professionell och effektiv forskningsmiljö, gynnsam för en ny typ av forskare med entreprenöriell talang.
Vardagens föränderliga rum under 1900-talet, 1–3:
Naturen och platserna
Bo Lönnqvist, Anna-Maria Åström & Susanne Österlund-Pötzsch (red.)
Hushållet och tingen
Anna-Maria Åström & Fredrik Nilsson (red.)
Hemma, borta, bortom
Lena Marander-Eklund, Blanka Henriksson & Sofie Strandén (red.)
En studie i vanligt liv i tre band. Hur har människor agerat, känt och tänkt,
hur har de skapat meningsfulla sammanhang och ordnat sina vardagliga rum? Förhållandet till naturen, tekniska landvinningar och de materiella tingen i våra hem hör till ämnena i band 1 och 2, medan band 3 även sträcker sig »bortom« det välbekanta »hemma«, där moraliska gränser sätts på prov.
I konstens värld – Från 4 amerikanare till Midvinterblot
Olle Granath
Från ett sökande 60-tal till det äldre och klassiska. Med centrala poster inom svenskt kulturliv – som chef på Moderna Museet och på Nationalmuseum – följer decennier av minnen. Kulturpolitiken finns med, liksom de stora utställningarna – möten med excentriska konstnärer likaså. Med lätt hand tecknas en livsbana där konsten tidigt hamnade i centrum.
Kvinnliga trädgårdsarkitekter i Sverige – En yrkesroll växer fram
Catharina Nolin
»Ett yrke passande för kvinnor« – Ulla Bodorffs egen karakteristik av trädgårdsarkitekten. Tidigare närmast osynliga i historieskrivningen presenteras här Ulla Bodorff, Sylvia Gibson, Ester Claesson och en rad andra kvinnliga trädgårdsarkitekter och deras mångfacetterade verksamhet under det tidiga 1900-talet.
Erik Allardt och den moderna sociologins genombrott
Risto Alapuro, Matti Alestalo, Jussi Simpura, Aino Sinnemäki, Jan Sundberg & Hannu Uusitalo
Erik Allardt introducerade den moderna sociologin efter amerikansk förebild och bidrog till ämnets status som central samhällsvetenskap. Om hans forskning och stora inflytande på debatten från 1950-talet och framåt.
Runes in Finland
Kendra Willson (Ed.)
The few runic inscriptions in Finland have been a recurring theme in discussions of Finnish prehistory, particularly significant when it comes to the question of continuity in the Swedish-speaking population.
Barnavård till salu – Förlossningshem och barnpensionat 1900–1975
Johanna Sköld & Johanna Sjöberg
De verkade på en vårdmarknad som fanns parallellt med välfärdsstatens framväxt, i en oreglerad gråzon, och långt in i modern tid: kvinnliga företagare som förestod förlossningshem och boenden där föräldrar inackorderade sina barn.
Hållbar stad
Ann Pålsson (red.)
År 2050 lever 70 procent av världens befolkning i städer (WHO). Det är i städerna det mesta av konsumtionen sker – därför är deras hållbarhet viktig. Är Stockholm en hållbar stad? På vilket sätt? Ett femtontal experter skriver om dagens stad och morgondagens lösningar; om klimat, bebyggelse, stadsplanering, återbruk, transporter, social hållbarhet och gröna ytor.
Resenärer – Svenska röster om världens mångfald 1900–1960
Ulf Hannerz
Då omvärlden var längre bort, före charter och tv, var skribenternas röster desto viktigare. En personlig resa med kända namn – Bang, Dagerman, Myrdal – och nu glömda storheter, genom historiska skeenden och överraskande episoder.
Göta Trägårdh
mode · mönster · möten
Anna Häggblom Stålhammar
En av Sveriges mest tongivande textilformgivare och medgrundare till Beckmans designskola. Elever och släktingar berättar om en disciplinerad yrkeskvinna med accenter i rosa, ett rikt bildgalleri visar en mönstervärld i perfekt takt med tiden.