Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Vårens böcker 2024

Bläddra gärna i Appells nya katalog – eller ladda ned den som pdf. Mycket nöje!

Systrar, väninnor, krigare och hjältinnor – Kvinnogestalter i litteratur och konst från antiken till idag
Johanna Vernqvist (red.)
Antikens drottning Dido tog sitt liv, förkrossad av kärlek till Aeneas – bara för att i en ny version av sagan suveränt stå över relationsproblem. Om kvinnor i konsten som förnyas och omtolkas, träder fram och tar plats.

Oland – Sveriges glömda Hollywoodstjärna
Kim Khavar Fahlstedt
Han spelade mot Greta Garbo, levde lyxliv i Beverly Hills och blev världskänd som filmkines. Värner Ölund från Västerbotten var en av Sveriges största Hollywoodexporter – idag är han glömd. Om en kontroversiell filmstjärna vi kanske inte vill minnas.

Noveller i urval
Zacharias Topelius

Anna Movall & Jörgen Scholz (Utg.)
Trivsamma picknickar med punsch, konversationer på tåg, äventyr, humor men också samhällskritisk udd. Topelius, länge Sveriges mest läste författare, skildrar ett dynamiskt 1800-tal. Med inledning av Yvonne Leffler.

Makten, marknaden och presidenterna – En biografi om J.O. Söderhjelm
Esko Vuorisjärvi
Presidenternas förtrogne, tongivande inom industrin, justitieminister i sex regeringar. Från 1930-talet och framåt var J.O. Söderhjelm spindeln i nätet i finländsk politik, i en omstridd balansgång mellan politik och marknad.

Flora Poetica – Edith Södergran i växtriket
Edith Södergran, Martin Bergström, Agneta Rahikainen
Dikter om växter och förgänglighet från tidigt 1900-tal i dialog med bilder av idag. Södergrans och Bergströms verk talar med varandra, till varandra – genom fröet, halmstrået, rosen. Dikturval och essä: Agneta Rahikainen.

Flitiga och sysslolösa – Essäer om 1700-talets Europa
Johanna Ilmakunnas
Fritid men också arbete. Livet på herrgårdar och i Stockholms adelspalats, där högreståndsfamiljernas internationella mat- och shoppingvanor samsas med tjänstefolkets sysslor, träder fram i pregnanta bilder av 1700-talets sällskapskultur.

Tidsligheter – Ekokritiska, barnlitterära och kulturteoretiska perspektiv på tid
Mia Österlund, Ann-Charlotte Palmgren & Pia Ahlbäck (red.)
Vänskap i mobilernas fragmentariska kommunikation, tidsloopar i fantasy, en framtida klimatkollaps – den linjära tiden är ingen självklarhet i barn- och ungdomslitteratur.

Ny serie: Värt att veta
KvantdatorerMardrömmar
Vetenskap för nyfikna, kompakt och lättläst på 60 sidor. Värt att veta är en populärvetenskaplig bokserie som fångar in allt mellan himmel och jord genom att sätta fokus på ett tema. I Kvantdatorer förklarar ­Mikael Johansson hur kvantmekaniken kan ge oss oändlig datakraft, och i Mardrömmar tecknar Kirsi Kanerva och Kaarina Koski mardrömmens historia i folktro, fiktion och psykologi.

Fåfänga var min passion – Agenten, charmören och äventyraren Johan Adam Graaner (1782–1819)
Dag Retsö

En ung officer reser till Sydamerika 1815, får kontakt med självständighetsrörelserna och involveras i planer på en svensk tronarvinge i Argentina. Beläst och flitig med pennan – Graaners livsberättelse ger inblickar i en dramatisk tid.

Den hostande muntergöken – Litteratören och litografen Theodor Öberg (1820–1860)
Christina Mattsson & Bengt af Klintberg
Öberg var en kameleontisk gestalt i 1800-talets Stockholm. Visböcker och komiska kalendrar var bara en bråkdel av hans rika produktion. Att identifiera mannen bakom ett tjugotal pseudonymer har varit ett veritabelt detektivarbete.