Vårens böcker 2019
Astrid Sampe – Förnyare av svensk industritextil
Anne-Marie Ericsson
Astrid Sampes mönster och tryck har fått stort genomslag i svenska hem. Hon var chef för NK:s Textilkammare, utbildad designer och därtill en skicklig affärskvinna.
Dikter
Henry Parland
Parland var den yngste i den första generationen finlandssvenska modernister. Nu publiceras för första gången hans lyriska produktion i sin helhet. Med en överblick av utgivaren Per Stam.
Elsa Gullberg – Ett liv i textil
Elisabet Stavenow-Hidemark
Elsa Gullberg var en länk mellan hemslöjd och industri – verksam i en tid då kvaliteten från det vackert handgjorda blev utgångspunkt för nyskapad inredningstextil.
Jordnära – Etnologiska reflektioner över ny nordisk mat
Yrsa Lindqvist & Susanne Österlund-Pötzsch (red.)
Traditioner och ursprung har blivit ledord kring mat, och koncept som ny nordisk mat har stor genomslagskraft. Om trender i nordisk mat- och restaurangkultur.
Tre spioner i kallt krig – Valter Krivitskij, Gusti Stridsberg och Kim Philby
Wilhelm Agrell
Tre livsberättelser som bjuder på spänning och överraskningar, ger nya ingångar till en politisk och ideologisk brytningstid samt en bild av spioneriets kärna av dubbelspel och hot.
Vad ska vi äta? – Om mat och etik
Anna T. Höglund
Hur produceras vår mat, hur påverkar den hälsa, miljö och klimat och hur hanteras djur i matproduktionen? »Vad ska vi äta?« ger oss som konsumenter kunskap och vägledning inför konflikterna i våra matval.
Äga, leva, dö – Från föremål till egodel
Tomas Brytting
Kan föremål bli egodelar och ge livet en mening? Ja, svarar Tomas Brytting, men vi behöver existentiell städning. Villkoren preciseras med hjälp av filosofer, psykologer, asketer och marknadsförare.