Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

»En uppercut«

Martin Hårdstedt, historieprofessor vid Umeå universitet, är starkt berörd av Ville Kivimäkis bok Sargade själar – De finska soldaternas krigstrauman 1939–1945: »Det är omskakande läsning … Jag har varit fundersam på livet i flera veckor, den är som en uppercut i positiv bemärkelse.«

I podden Historia Nu samtalar Martin Hårdstedt med programledaren Urban Lindstedt om Sargade själar. Finska vinterkriget och fortsättningskriget står i fokus, och den massiva artillerieldens förödande inverkan på soldaterna. Krigen har olika karaktär – har upplevelsen av krigets legitimitet betydelse för om soldater blir traumatiserade? Spelar soldaternas ålder in? Även den samtida synen på de drabbade tas upp: tidens krigspsykiatri tenderade att förklara trauma med svagheter hos individen, men även social bakgrund.

Lyssna på podden.

Läs mer om Sargade själar – De finska soldaternas krigstrauman 1939–1945.