Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Från spioner till poesi – boksamtal i veckan

Välkomna till boksamtal den 12 och 17 september!

Erika Möller – kärlek och sabotage i Stockholm

Den 12 september berättar Wilhelm Agrell om sin tredje bok i serien True spy.

»Så bröt Jonne upp och lämnade Blå Fågeln med orden ›vi ses igen‹, krigsårens ofta upprepade ledmotiv.«

En sommarkväll i Stockholm 1940 träffar servitrisen Erika Möller en berest och mystisk man. Snart är hon rekryterad till en blivande motståndsrörelse, som ska agera om tyskarna skulle ockupera landet. I en villa i Gribbylund tillverkas sprängmedel och sänds chiffrerad telegrafi till Moskva – och Erika Möller ger sig ut på en regnig cykelfärd i Jämtland, där de tyska transittågen passerar.

Med hjälp av en avhemligad Säpo-akt berättar Wilhelm Agrell om Erika Möllers öde, men också om det tyska skruvstäd som Sverige befann sig i under en tid präglad av eftergiftspolitik, om den hemliga myndigheten Allmänna säkerhetstjänsten och om en rad samtida attentat och spionaffärer.

Wilhelm Agrell är professor i underrättelseanalys och har skrivit ett sextiotal böcker. I serien True spy ingår även Stig Wennerström – myten om en storspion och Oleg Penkovskij – spion på avgrundens rand.

Tid: Måndagen den 12 september, kl. 17.00.
Plats: Gamla stans bokhandel, Stora Nygatan 7.
Föranmälan: Gamla stans bokhandel.

Min sanning, mina lögner

Den 17 september samtalar Stina Ekblad och Jonas Ellerström om Kerstin Söderholm och Henry Parland.

Kerstin Söderholm och Henry Parland hör båda till den legendariska finlandssvenska modernistgenerationen från 1920-talet, men där tycks likheterna upphöra. Parland fräck, Söderholm eftertänksam. Söderholm inåtblickande, Parland utåtvänd. Parland ögonblicksmänniska, Söderholm inriktad på evigheten. Är det så enkelt eller finns det också likheter och förbindelselänkar? Stina Ekblad och Jonas Ellerström diskuterar och läser ur de nyutkomna urvalsvolymerna vara mänska (Kerstin Söderholm) respektive Mina lögner (Henry Parland).

Stina Ekblad är skådespelare och författare till memoarboken Här brusar strömmen förbi.

Jonas Ellerström är författare och förläggare och har utgivit tre diktsamlingar, senast Framkallning i dagsljus.

Mina lögner och vara mänska är utgivna i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland och framträdandet arrangeras i samarbete med dem.

Tid: Lördagen den 17 september, kl. 13.00.
Plats: Tranströmerbiblioteket vid Medborgarplatsen.

Evenemanget ingår i Poesimässan.

Välkomna även till Poesimässans bokbazar!

Lördagen den 17 september kl. 11.00–19.00 på Medborgarplatsen.