Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

»Den perfekta sommarläsningen«

Icakuriren uppmärksammar Erika Möller och de tidigare spionböckerna i samma serie, True spy:

»Efter litteraturgenren true crime kommer – true spy. Appell Förlag bjuder på den perfekta sommarläsningen och ger ut en serie spionporträtt, signerade Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys.«

Den perfekta sommarläsningen, alltså! Samtidigt påminner den oss om att inte alla somrar är soliga och varma. Det fick Erika Möller erfara vid sitt sabotageuppdrag i Jämtland, per cykel, sommaren 1941:

»Tågresan tog åtta timmar och det var sent när de kom fram till Bräcke. De hämtade ut cyklarna och cyklade ett stycke längs vägen mot Kälarne innan de slog upp tältet i regn. Nästa morgon gav de sig av igen. Regnet fortsatte att skvala och de var genomblöta. Landsvägen mot Kälarne löpte långa sträckor parallellt med stambanan och korsade på några ställen spåren. De cyklade hela dagen bortsett från några pauser för att plocka bär.«

Ett kort utdrag ur Erika Möller – Kärlek och sabotage i Stockholm, som beskriver vedermödorna i försöken att hitta den rätta platsen för sprängattentat mot tyska järnvägstransporter. Det ihärdiga regnet får till slut cyklisterna att tumma på försiktigheten, och de tar in på hotell i Kälarne. 

Läs mer om Erika Möller

Läs mer om övriga böcker i serien, Stig Wennerström och Oleg Penkovskij

Den dubbelspåriga stambanan mellan Ånge och Bräcke. Järnvägen löpte till största delen genom obebodda trakter men det gällde att hitta ställen som var lämpade för sprängattentat. Foto från 1930-talet, Järnvägsmuseet.