Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Höstens böcker 2022

Bläddra gärna i vår nya katalog – eller ladda ned den som pdf

Dödens idéhistoria
Karin Dirke, Andreas Hellerstedt och Martin Wiklund (red.) 
Nedslag i den västerländska idévärldens dödsföreställningar från antiken till våra dagar. Tankar om det hinsides, men även om dödens roll för de levande. Hur har döden hanterats, förnekats och konfronterats? Författarna synliggör de nära banden till religion, vetenskap, politik, moral och estetik. 

Bakom och bortom järnridån – De sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina
Li Bennich-Björkman
»I slutet av 1990-talet reste jag som en skottspole till Estland. Det hade bara gått några år sedan landet åter blev självständigt och det sovjetiska dröjde sig kvar. Doften av stekt mat blandades med cigarettrök på restauranger och barer, ofta belägna i källare som skydd mot det bistra klimatet.« – Om maktens och motståndets strukturer och hur relationerna mellan centralstaten i Moskva, de lokala kommunistpartierna och den lokala intelligentian påverkade Baltikums och Ukrainas vägar till demokrati.

vara mänska  – Kerstin Söderholm i urval
Inledande essä: Anna Möller-Sibelius
Kerstin Söderholm (1897–1943) hör till 1920-talets finlandssvenska modernister. Hennes texter vänder sig inåt, utforskar jaget och vänder och vrider på relationen till andra människor. Detta urval utgör en ingång till hennes alltför länge undanskymda författarskap.
I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland. 

Mina lögner  – Henry Parland i urval
Inledande essä: Agneta Rahikainen
Henry Parlands (1908–1930) texter är ofta korta och strösslade med skarpa observationer. Han sätter ord på en ung persons osäkerhet och får 1920-talet att kännas nära. Under ytan finns en nervositet, men också humor, som i flörtandet med lögn och sanning.
I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland. 

Albert Edelfelt – Modernt konstnärsliv i sekelskiftets Europa
Eva Nygårds 
och Patrik Steorn (red.)
Albert Edelfelt (1854–1905) tillhör Finlands mest älskade konstnärer. Som nordisk kosmopolit hade han även band till Sverige och personifierade den moderna konstnärsrollen. Edelfelt ställde ut i Paris och målade porträtt av europeiska kungligheter och kulturprofiler. Konstverken speglar såväl fascinationen för det urbana livet som ett traditionellt folkliv på den finska landsbygden.
I samarbete med Göteborgs konstmuseum. 

Kolning — Historier och hantverk
Gunnar Nygren 
För hundra år sedan svepte röken från tusentals kolmilor över skogsbygderna runt järnbruken. Kolarna vaktade milorna dygnet runt, ett fritt och farligt arbete. Många författare har gett uttryck åt dess poesi och myter. Boken tar sin början i forntidens kolningsgropar och leder fram till dagens handel med grillkol. Här beskrivs också hur man gör en kolmila, även i mindre format för det egna grönsakslandet.

Ytterstaden
Ann Pålsson (red.)
Ytterstaden, 97 stadsdelar utanför Stockholms tullar, är de flesta stockholmares hem idag.Det är här som de stora förvandlingarna inom stadsmiljön sker. Med historien som fond omfattar Ytterstaden stadsplanering, bebyggelsehistoria, arkitektur, infrastruktur, sociala miljöer och grön miljö.
Samfundet S:t Eriks årsbok 2022.

Ebba Stenbock – I maktspelets skugga
Anu Lahtinen
Ebba Stenbock, gift med den fruktade Klas Fleming, tillhörde 1500-talets mäktigaste adelssläkter. I en tid präglad av krig hade de nyckelpositioner i kampen om den svenska kronan. Här möter vi henne som dotter, syster, maka och mor och tar del av centrala frågor om makt och familj. Fram växer bilden av kvinnan bakom myter och berättelser.
I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

Till Eftervärlden – Clas Julius Ekeblad 1742–1808. Brev, dagböcker och reseskildringar berättar
Marianne Molander Beyer 
C.J. Ekeblad efterlämnade ett rikt antal dagböcker och brev där han levandegjorde hov- och sällskapslivet under tre regenter samt berättade om Stockholms kulturliv, om det lugna lantlivet på herrgården Stola i Västergötland och om sina observationer under resor i Sverige och på kontinenten. Han skrev för eftervärlden, men drog sig inte för att nedteckna sina innersta tankar.

Porslinsdrömmar  – Ett oäkta Porcellains eller Faijance Wärk i Uppland 1755–1824
Bengt Nyström och Annika Tegnér 
I Vänge socken, och sedermera i Järlåsa, utanför Uppsala, låg en liten fabrik där man tillverkade fajans och flintgods långt tidigare än vid Upsala-Ekeby och Sankt Erik. Tillverkningen pågick under närmare 70 år, 1755–1824. Författarna berättar om föremål, material, tillverkningsmetoder och försäljning samt beskriver tidens idéströmningar och söker svaret på vilka drömmar som drev fabrikens ledare.

Platser i världen – Tolv litterära besök
Anette Nyqvist
 (red.)
Följ med till Tjechovs Sachalin, Ferrantes Neapel och Gurnahs Zanzibar. Genom att skriva reseberättelser utforskar antropologer, litteraturvetare och språkvetare platser som förekommer i romaner, noveller och poesi. Berättelserna utspelar sig såväl i den upptäcktsresandes 1700-tal som i backpackerns vardag.

Den lilla skalan i den stora – Kaklet i osmanska rum
Gertrud Olsson
Boken om de osmanska kakelutsmyckningarna inleds i 1200-talets Konya och visar hur de under följande århundraden utvecklades i möten med andra kulturer. Om ornament och material och om de hantverkare, konstnärer och arkitekter som tillsammans arbetade fram de kakelklädda väggarna i Turkiet.