Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

»En fröjd att ha denna bok i sin hand«

Gunhild Vidén inleder sin recension av Anna Blennows Guide till det medeltida Rom i senaste numret av Classica med att nämna den stora mångfalden av Romguider, och konstaterar att »mig veterligen är detta första gången som vi Romresenärer ges möjlighet att att via en guidebok orientera oss i det medeltida Rom!«

Guide till det medeltida Rom rekonstruerar de »itinerarier« som beskrivs i en handskrift avsedd för pilgrimer. »Under Blennows säkra ledning ger sig därför resenären ut i dagens Rom och kan till fots följa i stort sett samma rutter som en pilgrim i den tidiga medeltiden.«

»Anna Blennow är en säker stilist«, skriver Vidén, och menar att boken  »är lärdomsspäckad utan att man som läsare besväras av det tack vare det lätta anslaget – Blennow gör det trevligt för sina läsare men hon undervärderar dem aldrig.«

Boken har sin grund i ett forskningsprojekt och Gunhild Vidén ser guiden som »ett strålande exempel på den s.k. tredje uppgiften, dvs. att aktuell forskning kommer allmänheten till del i läsbar (och i detta fall) praktiskt användbar form. Med grundläggande kunskaper i Roms topografi, och gärna en god karta, går det alldeles utmärkt att vara "soffturist" med bokens hjälp, inte minst tack vare det rikliga bildmaterialet.«

Gunhild Vidén uppmärksammar också förlagets insats:

»Det är en fröjd att ha denna bok i sin hand. Som alla böcker från Appell förlag är den påkostad i design och layout, och det är rätt och slätt en vacker bok. Jag ser med tillfredsställelse att den är trådhäftad, vilket lovar gott inför dess förmåga att klara det slitage en guidebok utsätts för. Ett bokmärkesband gör det lätt att hålla reda på var man är i boken. Den är också föredömligt korrekturläst, ett inte helt självklart fenomen i nutidens bokutgivning.«

Läs mer om Guide till det medeltida Rom