Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Ett ironiskt twitterkonto för 90 år sedan

Henry Parland upphör inte att fascinera. I sin anmälan i Sydsvenskan fäster sig Ann Lingenbrant vid hur modern hans poesi är, trots att föremålen för dikterna är nog så daterade:

 »Nittio år senare har provokationerna förvandlats till vintagekolorerad charm. Få saker är väl så föråldrade i vår klimatfebriga epok som kärleksförklaringar till bensin, bildäck och konsumtion.

Samtidigt är mycket hos Henry Parland levande och, ja, modernt. Flera av hans dikter kunde lika gärna ha varit skrivna på det lekfullt experimenterande 60-talet, det blänkande urbana 80-talet eller ett lakoniskt ironiskt Twitterkonto idag.

De illusionslösa klacksparkarna och ångestfyllda tomhetsgrimaserna är lika färgade av sin tid som tidlöst ungdomliga, och författarens aktiekapital på ›500.000 oroliga tankar‹ har långtifrån tappat i värde. När han förkunnar att idealen reas ut, men att vi måste sänka priset ännu mer, ja, då tycker man sig stå inför en samtidspoet.«

Läs Ann Lingebrandt anmälan i Sydsvenska Dagbladet

Läs mer om Henry Parlands Dikter