Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Välkomna att lyssna på Ben Hellman som berättar om nya »Hemma hos Tolstoj« i Rönnells antikvariat

Lördagen den 21:a oktober kl. 14.00, Rönnells antikvariat
Samtal om Ben Hellmans bok Hemma hos Tolstoj – Nordiska möten i liv och dikt.

Vad talade man om vid den sjungande samovaren hemma hos Tolstoj?

Ben Hellman, kännare och översättare av rysk litteratur, berättar om sin nya bok "Hemma hos Tolstoj". En bok om stort och smått, från författarskap och litteratur till middagsvanor och klädsel.

Leo Tolstoj tog emot en strid ström av gäster på sitt mytomspunna gods Jasnaja Poljana utanför Moskva. Hit sökte sig journalister, författare, människor i troskris och nyfikna turister som rest långt för att träffa den store ryske författaren. Besökarna var många gånger från Norden och har berättat om sina möten i fängslande reseskildringar, reportage och artiklar. Tolstoj fick även ett hundratal brev från nordbor som vittnar om hans framskjutna plats i den samtida tankevärlden.

Samtalen med besökarna fördes gärna vid den väldiga vänligt fnysande samovaren. I centrum för samvaron stod naturligtvis författarskapet och litteraturen i stort, men det fördes också diskussioner om de dramatiska omvälvningarna i Ryssland, om religion, filosofi och politik samt vardagens skötsel av gods och ägor.

Hemma hos Tolstoj ger ett mångsidigt porträtt av författaren i hans livshållning som kyrkokritiker, anarkist, pacifist och vegetarian. Här myllrar också av suggestiva detaljer från hela familjen Tolstojs dagliga liv. Boken bjuder dessutom på inblickar i omständigheter kring varför Leo Tolstoj aldrig fick de nobelska litteratur- och fredsprisen och fascinerande möten med de nordiska gestalterna i romanerna Krig och fredAnna Karenina och Uppståndelse.

Se även Rönnells hemsida