Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Strövtåg bland Tolstojbeundrare

Appell arrangerade tillsammans med Rönnells en välbesökt bokpresentation av Ben Hellmans nyutkomna Hemma hos Tolstoj – Nordiska möten i liv och dikt.

Ben Hellman introducerade några av alla de mer eller mindre originella besökare som tog sig till Tolstoj på hans gods. Hög som låg, känd som okänd, reste den långa vägen för att träffa den store ryske författaren som hade så stort inflytande att han kallades Rysslands andre tsar.

Men av de hundratals brev som skickades från Norden  – vissa kortfattat adresserade till ”Greve Leo Tolstoj, Ryssland” – blev få besvarade. Han kunde inte läsa vad där stod! Först nu, med Ben Hellmans arkivforskning, har någon faktiskt tagit del av de många tankar och frågor som förmedlats till Tolstoj.

I Hemma hos Tolstoj berättar Ben Hellman om hur dessa många nordbor efteråt berättade om sitt livs kanske största ögonblick.  Deras skildringar ger Tolstojs personporträtt, scener ur ett  dramatiskt familjeliv och återger den ryska författarens paradoxala tankar.

Läs mer om Hemma hos Tolstoj.