Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

En lång och fascinerande resa

David Isaksson skriver om Indien – En reportagresa i  Journalisten, nr 10 2017:

»Har reportage en framtid som litterär form? Jag kan ibland tycka att vi journalister gör det lite enkelt för oss när vi sätter samman reportageböcker, bestående av artiklar som överbryggas med längre faktasjok, men där alltför mycket fastnar i ett »nu«, »här«, och »i dag«.

Därför är det en njutning att läsa en bok som rör sig långsamt och sökande, också bortanför det dagsaktuella. Titeln Indien – en reportageresa är egentligen missvisande: detta är ingen reportagebok, utan snarare en bildningsbok, befolkad av ett myller av personer och händelser. En av dem är Subash Chandra Bose som sökte få med sig Hitler i kriget mot den brittiska kolonialmakten (han åkte tysk ubåt till Madagaskar och därefter vidare med en japansk) och som många indier anser är den verklige hjälten (och inte Gandhi).

»Du kan inte ta på dig ansvaret att disciplinera 1,3 miljarder indier«, skriver Pär Jansson och detta förhållningssätt präglar också hans bok: läsaren ska inte uppfostras, utan vi får följa med på en lång och fascinerande resa där det ibland gäller att andas djupt. Andas, och acceptera verkligheten som den är.«

Läs mer om Indien – en reportageresa.