Vårens böcker 2025
Bläddra gärna i Appells nya katalog – eller ladda ned den som pdf. Mycket nöje!
Finlandssvensk antifascism – Politik, debatt och litteratur 1920–1950
Anders Ahlbäck, Matias Kaihovirta & Ylva Perera (red.)
Den framväxande fascismen salufördes som ett värn för Finlands svenskhet, samtidigt som ett starkt motstånd mobiliserades i politiskt vitt skilda grupper. Författarna uppmärksammar antifascism i bland annat press, pjäser och föreningsliv.
Tillingefajans – Det lejongula lergodset från Kalmarsund 1858–1932
Bengt Nyström & Annika Tegnér
Med lera från Bornholm och inspiration från engelska Wedgwood etablerades några fajansfabriker vid Kalmarsund under 1800-talets senare hälft. Krukmakarna skapade vardags- och prydnadsföremål, oftast i en lejongul nyans med vit klassicerande reliefdekor.
Striden om genus – Politik, vetenskap & social kamp
Annika Berg, Åsa Eriksson, Lena Gemzöe & Stina Malmén (red.)
Tjugo forskare undersöker bakgrunden till vår samtids populistiska kampanjer världen över mot »genusideologi«, där argument mot genusforskning och genuspedagogik sammanfaller med motstånd mot hbtqi-rättigheter, sexualundervisning och rätt till abort.
Utan konsten inget liv – Elin Danielson-Gambogi 1861–1919
Salla Leponiemi
Elin Danielson-Gambogi hörde till de främsta under den finska konstens guldålder, känd inte minst för sina djärva kvinnoporträtt. En skildring av en egensinnig konstnär, nära ett internationellt genombrott, och hennes länge glömda konst med motiv från Åland och Bretagne.
Selma Giöbel – Modern textil kring 1900
Elin Manker
Det sena 1800-talet var emancipationens tidevarv – och textilens. Sällan har sådant intresse visats för textilen som konst och bärare av moderna idéer. Selma Giöbel stod mitt i den utvecklingen. Hon etablerade sig som tongivande mönsterritare och handelsidkare, i Stockholm och i Vadstena.
Med Colombas blick – Arkitekter i närbild våren 1961
Eva von Zweigbergk
Teckningar av Björn Berg
Inledning av Anders Bergström
Vad gör arkitekten? Den frågan ställde Eva von Zweigbergk, »Colomba«, i en artikelserie i Dagens Nyheter 1961. Här presenteras intervjuerna med bland andra Peter Celsing och Léonie Geisendorf. Ögonblicksbilder av en omvälvande tid, med teckningar av Björn Berg.
Apokalyps – Från yttersta domen till klimathot
Kristoffer Arvidsson (red.)
Den hotande undergången väcker skaparlust. Apokalypsen har alltid lockat konstnärer – från renässans till nutid, från Albrecht Dürer till Anselm Kiefer. Med konstens visioner som utgångspunkt studeras här föreställningar om syndaflod och alltings slut.
Gunnar Asplund – Arkitekt i brytningstid 1909–1931
Eva Eriksson
Med Skogskapellet, Villa Snellman och Stockholms stadsbibliotek har Gunnar Asplund skrivit in sig i den internationella arkitekturhistorien. Hans formgivning av Stockholmsutställningen 1930 har betraktats som modernismens genombrott. Ett rikt bildmaterial fördjupar kunskapen om Asplunds arkitektur under en turbulent tid.
Propaganda & Arktis
Vetenskap för nyfikna, kompakt och lättläst på 60 sidor. I serien Värt att veta ger Mats Bergman en överblick över hur propaganda utnyttjats för olika syften genom tiderna, fram till dagens automatiserade och deltagande varianter. Alexandra Middleton diskuterar Arktis och relationen till klimat, ekonomi, geopolitik – och mänsklighetens framtid.
Det stora Jernsystemet – Arbete och hushållning i 1700-talets Dannemora bergslag
Göran Rydén
Bruken har en självklar plats i svensk historieskrivning, ofta med entreprenörerna, brukspatronerna, i centrum. Här breddas perspektivet till bruksfolk och bönder, till vardagsliv i boställen och uthus, till det krävande arbetet med malmbrytning, i gruvhål och hammarsmedja.