Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Vårens böcker 2023

Bläddra gärna i Appells nya katalog – eller ladda ned den som pdf. Mycket nöje!

Utan konst kan jag inte leva – Om Agnes Widlund och konstsalongen Samlaren
Eva-Lena Bergström
Galleri Samlaren var en avantgardistisk knutpunkt för konstnärer, samlare och kritiker i 1950- och 60-talens Stockholm. Här presenterade Agnes Widlund Matisse, Picasso och Tinguely och hennes målmedvetna arbete fick avgörande betydelse för den samtida konstscenen.

Den okände von Wright – Tidskritik och andra texter av Georg Henrik von Wright 1926–1997
Utg. Joel Backström & Thomas Wallgren
Ett urval essäer, reportage, recensioner och insändare. De behandlar existentiella frågor, kapprustningen, idén om en stundande ekokatastrof och visar nya sidor hos den nordiska filosofins superstjärna.

Kulturkungen – Gustaf VI Adolf från A till Ö
Frederick Whitling
Som arkeolog och konstsamlare organiserade Gustaf VI Adolf utgrävningar, deltog i expeditioner och var en drivande kraft i museivärlden. Följ med på denna rikt illustrerade livsresa – från A som i Athen till Ö som i Östasiatiska museet. 

Den underbara färgen – Göteborgskolorismen i nytt ljus 
Kristoffer Arvidsson (red.)
Lysande färger, subtila tonskiftningar och målerisk frenesi karaktäriserar Göteborgskoloristernas konst. Under 1930-talet blommade den ut i en kraftfull färgexpressionism, ett slagkraftigt och taktilt måleri som saknar motstycke i Sverige.

Helgonnamn i almanackan
Heikki Oja
Vid reformationen slutade man fira helgonen, men namnen från den medeltida kyrkans helgonkalender lever kvar i almanackorna. Här presenteras, i datumordning, 800 helgon och dess legender. Bekanta namn som Birgitta och Henrik, men också bortglömda som Adelgunda och Quirinus.

Karl Wåhlin – Kritiker, redaktör och museiman mellan tradition och modernitet
Magdalena Gram
Som konstkritiker, museiman vid Nationalmuseum och redaktör för tidskriften Ord och Bild var Karl Wåhlin en nyckelperson i Stockholms kulturliv kring sekelskiftet 1900. Hans livsgärning präglas av en dynamisk växelverkan mellan dessa olika roller. 

Sargade själar – De finska soldaternas krigstrauman 1939–1945
Ville Kivimäki
Om de finska soldaterna som under andra världskriget vårdades för psykiska krigsskador – »granatchockade«, apatiska, ångestfyllda. Deras trauman var stigmatiserande och har länge varit en undanskymd del av krigets historia.

Ärans hand – Carl Malmsten har ordet. En bibliografi
Lars Ewö
Lär känna 1900-talets gigant inom svensk möbel- och inredningskonst genom bibliografin där hans egna och andras texter redovisas kronologiskt. En kort biografi inleder och vid varje källa, såväl reportage som bok, sammanfattas textens innehåll.