Oleg Penkovskij – Spion på avgrundens rand

av Wilhelm Agrell

Överste Oleg Penkovskij (1919–1963) var en gåtfull gestalt och har beskrivits som neurotisk, risktagande och galen. Som så kallad walk-in hade han själv erbjudit sig att arbeta för västmakternas underrättelse­tjänster. Till skillnad från de flesta agenter för väst var Penkovskij ingen egentlig avhoppare, utan en agent in place, beredd att stanna i Moskva för att komma åt så mycket information som möjligt.

Oleg Penkovskijs karriär blev kort och slutade tragiskt med arkebusering i det ökända Butyrskaja­fängelset. Men han hann förse amerikansk och brittisk underrättelsetjänst med tiotusen avfotograferade sidor ur hemliga dokument. Penkovskij betraktade sig som tidens främste storspion och hans uppdragsgivare i väst delade denna uppfattning. Men alla var inte lika övertygade. Skeptiker menade att han i själva verket var en dubbelagent utsänd av KGB – och därmed snarare kalla krigets främste desinformatör.

Wilhelm Agrell är professor i underrättelseanalys. Han är ledamot av Kungliga Krigsvetenskapsakademien och har skrivit och medverkat i ett sextiotal böcker. Däribland Stockholm som spioncentral, Stig Wennerström – Myten om en svensk storspion och Tre spioner i kallt krig: Valter Krivitskij, Gusti Stridsberg, Kim Philby.

Hårdband. Illustrerad. 160 s.
ISBN: 978-91-985486-5-5

Ingår i serien True Spy
(Första titeln: Stig Wennerström – Myten om en svensk storspion)

Högupplöst omslag

BTJ, anmälan av Dick Nilsson