Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Höstens böcker 2023

Bläddra gärna i Appells nya katalog – eller ladda ned den som pdf. Mycket nöje!

Trädgårdsmästarens orangeri – Om växternas övervintringshus
Maria Löfgren
Pomeranser, citroner, lagerbär … Hur bevara skönheten hos Medelhavets grönska genom den nordiska vintern? Med avstamp i 1500-talet tecknas övervintringshusens historia. Trädgårdsmästarens händer och ögon visar vägen till växterna, deras behov och orangeriernas möjligheter att skapa blomstrande rum.

De vise männen och stjärnan – Julevangeliet och dess bakgrund
Jan Retsö
Bibelns berättelse om stjärnan i öster och Jesu födelse är välbekant men också fascinerande i sin ordknapphet. Vad var det för stjärna, var kom de vise männen ifrån? Spåren leder via kristna legender och zoroastriska myter till det forntida Iran men även till maktkampen på Jesu tid och drömmen om en tidsålder utan förtryck.

Vardagskonst som kulturarv
Ann Pålsson (red.)
Den offentliga konsten stör och berör. Vem bestämmer hur konstverken ska se ut? Var de ska placeras, hur de ska förvaltas? Och vem ska betala? Med tonvikt på 1900-talet skildras här hur konsten som är tillgänglig för alla har tagit plats i Stockholm, under påverkan av samhällets skiftande värderingar. Samfundet S:t Eriks årsbok 2023.

Arvid Fuhre – Arkitekt och kulturbärare i framgångstid
Claes Caldenby, Ingrid Sommar
Villor, landshövdingehus, skolor och offentliga byggnader i Göteborg och Helsingborg bär hans omsorgsfulla signatur. Arvid Fuhre hör till den generation arkitekter som under 1900-talets första hälft förvaltade och vidareutvecklade svensk byggnadskultur till internationell nivå. Med fotografier av Krister Engström.

Att leva i och genom dans – En exposé över svensk samtida danskonst 1980–2020
Efva Lilja
»Som nyskapande konstnärer verkar vi i framkanten, eller kanske man borde säga i utkanten, av det så kallade danslivet.« En subjektiv historieskrivning om en vital frilanssektor som etablerat sig utanför konventioner och institutioner.

Boktryckarnas ädla konst – Persondikter 1605–1764
Anna Perälä
Fantasifull typografi och dekorativa detaljer – stormaktstidens populära tillfällesdikter gav boktryckarna fritt spelrum. Hyllnings- och bröllopsverser ger inblickar i liv och villkor för ett konstnärligt hantverk. I samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.

Jättens andedräkt – Finlandsfrågan i svensk politik 1809–2009
Krister Wahlbäck
Inledning av Carl Bildt
Med Nato-anslutningen börjar en helt ny fas i Finlands relation till Ryssland. Här tecknas de stora dragen i Finlandsfrågan i Sverige, från förlusten av sex län 1809, över 1900-talets krig och fram till vår tid. Nyutgåva av en modern klassiker.

Mer verklig än verkligheten – Fenomenologi och poetik hos Merleau-Ponty, Proust och Stendhal
Lovisa Andén
I den franske 1900-talsfilosofen Maurice Merleau-Pontys efterlämnade föreläsningsmanuskript återfinns hans studier av språk och litteratur. Med frågor om konstens förhållande till verkligheten närläser han Proust, Stendhal och Valéry, och granskar även storheter som Cézanne och Malraux.

Historiska recept i urval
Maren Jonasson (utg.)
Hambourgerbakelse och himmelsmunkar är två av 111 recept från 1700- och början av 1800-talet som leder till en smakresa bakåt i tiden, och samtidigt inspirerar till experiment med kryddor och oväntade smakkombinationer. Med illustrationer av Sara »SaraMara« Petterson. I samarbete med Svenska litteratur sällskapet i Finland.

Ny serie: Värt att veta
KvantdatorerMardrömmar
Vetenskap för nyfikna, kompakt och lättläst på 60 sidor. Värt att veta är en populärvetenskaplig bokserie som fångar in allt mellan himmel och jord genom att sätta fokus på ett tema.
I Kvantdatorer förklarar Mikael Johansson hur kvantmekaniken kan ge oss oändlig datakraft, och i Mardrömmar tecknar Kirsi Kanerva och Kaarina Koski mardrömmens historia i folktro, fiktion och psykologi.