Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Aktuell och fängslande historielektion

» … det är en upplysande och förvånansvärt aktuell historielektion, indirekt också en tung plädering för värdet av oberoende, demokratiska kunskapstraditioner. Universitet. Fria intellektuella. Oberoende kultur, öppenhet och tillit«, skriver Lars Linder i sin recension av Bakom och bortom järnridån – De sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina i Dagens Nyheter

»Det handlar om fyra länder, vilkas öde under 1900-talet annars var snarlikt. Efter fyrtio år i Mårrans frusna grepp kom så plötsligt 1980-talets perestrojka, och värme och morgonluft började strömma in över dem alla. Något slags frihet hägrade, frågan var bara hur den skulle se ut.« Det är »spännande och sällan belysta processer som Li Bennich-Björkman följer«, skriver Linder, »och hon visar hur det förflutna gått igen både i 90-talets avgörande beslut och i dagens konflikter«.

Värmlands Folkblad sammanfattar Hans Lödén Bakom och bortom järnridån med orden »Li Bennich-Björkman har med sin bok gjort oss bättre skickade att förstå både det nära förflutna och vår nutid«, och i sin blogg Nydahls Occident uppmärksammar Thomas Nydahl den starka närvarokänslan – »det omistliga i hennes bok är alla samtal och möten« – och avslutar recensionen med orden: »Skulle jag rekommendera en enda fackbok för djupstudier denna krigets julhelg fick det bli denna.«

Läs Lars Linders recension i Dagens Nyheter.

Läs Hans Lödéns recension i Värmlands Folkblad.

Läs Thomas Nydahls recension i Nydahls Occident.

Läs mer om Bakom och bortom järnridån – De sovjetiska åren och frigörelsen i Baltikum och Ukraina.