Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Stockholms bokhelg 2022

Under kommande helg fylls Stockholm av framträdanden, samtal och diskussioner på tema böcker. 

Vi vill tipsa om att Stina Ekblad läser finlandssvensk poesi, Maria Vainio-Kurtakko berättar om ett konstnärsäktenskap i Helsingforssocieteten, Tore Janson guidar bland Stockholms fåglar och Lena Kåreland låter oss möta parisiska författare.

Läs mer om var och när nedan.

Det finns också möjlighet att titta in hos Appell Förlag på Södra Agnegetan 27. Botanisera bland böcker till fördelaktiga priser under lördagen den 21 maj mellan kl. 15.00 och 18.00 och söndagen den 22 maj mellan kl. 12.00 och 17.00.

Varmt välkomna till Stockholms bokhelg!

Kära dagbok. En afton om Kerstin Söderholm och Tora Dahl.
Med högläsning av Stina Ekblad.

Tid: Fredagen den 20 maj, kl. 17.00
Plats: Storkyrkan i Gamla stan
Med: Stina Ekblad, Jonas Ellerström, Jesper Högström, Ebba Witt-Brattström

Kerstin Söderholm hör till 1920-talets finlandssvenska modernister och efter att ha befunnit sig i skuggan av Edith Södergran och Henry Parland uppmärksammas hennes lyrik, litteraturkritik och dagböcker nu i en rad utgåvor.

Tora Dahl slog igenom med den självbiografiska sviten om Gunborg och biografin Jag vill skriva sant – Tora Dahl och pojkarna på Parkvägen baseras på hennes tidigare förseglade dagböcker.

Jonas Ellerström och Jesper Högström samtalar med Ebba Witt-Brattström om deras författarskap och dagböcker, men också om att vara en del av en författarverklighet och författargemenskap. Högläsning av Stina Ekblad.

Ett samarbete mellan Gamla stans bokhandel, Svenska litteratursällskapet i Finland och Appell Förlag.

Konstnärer och äktenskap under det sena 1800-talet 
– två parbiografier.

Om Ellan de la Chapelle och Albert Edelfelt samt Carolina Benedicks-Bruce och William Blair Bruce

Tid: Lördagen den 21 maj, kl. 13.00
Plats: Stadsbibliotekets aula, Odengatan 61 D
Med: Maria Vainio-Kurtakko och Johanna Pietikäinen

Ett gott parti, av Maria Vainio-Kurtakko, är berättelsen om friherrinnan Ellan de la Chapelles och konstnären Albert Edelfelts äktenskap. Det knakade i fogarna när en framåtblickande kvinnas ambitioner och en konstnärs brokiga liv skulle anpassas efter omvärldens förväntningar i det sena 1800-talets Helsingforssocietet och parisiska salonger.

Heartist, av Johanna Pietikäinen, ger nytt liv åt paret Carolina Benedicks-Bruces och William Blair Bruces konstnärskap, livslånga kärlek och hemmet Brucebo som fylldes av konst, vänner och djur. Båda böckerna baseras på bevarad brevväxling.

Ett samarbete mellan Stadsbiblioteket Stockholm, Svenska litteratursällskapet i Finland, Appell Förlag och Fornsalens Förlag.

Stockholmsfåglar 
Lär känna fågellivet i Stockholm – i centrala stan och i förorterna!

Två tillfällen, två platser:

Tid: Lördagen den 21 maj, kl. 14.00
Plats: Skärholmens bibliotek, Skärholmens centrum, T-bana Skärholmen
Med: Tore Janson och Johan Almqvist

Tid: Söndagen den 22 maj, kl. 12.00
Plats: Bredängs bibliotek, Bredängstorget, T-bana Bredäng
Med: Tore Janson och Erik Ogenstedt

På promenad, på jakt, på tiggarstråt. Stockholmsfåglarna finns överallt och ofta i människans närhet. Men vilka arter väljer att dela sin tillvaro med huvudstadens människor och varför väljer de att bo i staden? Hur skiljer sig orsakerna till att fåglar väljer att vistas i en storstad mellan arter och tider? Och vad händer i samspelet mellan stadsfåglar och människor?

Tore Janson, professor em. i latin och i afrikanska språk, är också fågelintresserad flanör med kamera. I boken Stockholmsfåglar låter han oss möta steglitsen, gråhägern, sidensvansen, tornseglaren och många andra Stockholmsprofiler.

Tore Janson samtalar  med Johan Almqvist, bibliotekarie i Skärholmen (lördag) och Erik Ogenstedt, bibliotekarie i Bredäng (söndag).

Ett samarbete mellan Stockholms stadsbibliotek och Appell Förlag.

Franska flanörer 
Författarnas Paris, från Balzac till Modiano

Tid: Söndagen den 22 maj, kl. 15.00
Plats: Gamla stans bokhandel, Stora Nygatan 7
Med: Lena Kåreland

Paris är en mytomspunnen stad, ett centrum för människors drömmar och längtan där nästan varje gathörn rymmer ett stycke historia. Möt Paris genom flanörens strövtåg i den franska litteraturen. Lena Kåreland, professor em. i litteraturvetenskap och kritiker i Svenska Dagbladet, berättar om romaner och dikter, tecknar miljöer, lyfter fram författarnas egna relationer till sin stad, skildrar platser som deras liv kretsat kring och ger ledtrådar till deras vandringar och vattenhål.

Ett samarbete mellan Gamla stans bokhandel och Appell Förlag.

Läs mer om de aktuella böckerna:
vara mänska – Kerstin Söderholm i urval
Ett gott parti – Scener ur Ellan de la Chapelles och Albert Edelfelts liv
Stockholmsfåglar
Franska flanörer – Författarnas Paris, från Balzac till Modiano