Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Digital bokmässa: Bokström 2021

Snart dax för den virtuella bokmässan Bokström 

Den 3 och 4 december arrangeras den digitala bokmässan Bokström. Två dagar fyllda av boksamtal, diskussioner och möten – att ta del av från din egen litterära soffa. Mia Franck, Ben Hellman, Jonas Ellerström, Tua Forsström, Lena Hammarberg, Jesper Högström, Kaj Korkea-aho, Anna-Lena Laurén, Rosa Liksom, Merete Mazzarella, Henrik Meinander, Agneta Rahikainen, Philip Teir, Björn Wahlroos och Robert Åsbacka är några av alla författare, illustratörer, forskare och kreatörer som möter Yukiko Duke, Pekka Heino, Janina Orlov, Ebba Witt-Brattström och flera andra moderatorer.

20 timmar, 40 samtal, 90 medverkande. Den digitala mässan öppnar kl. 8.00 den 3 december (svensk tid). Alla programpunkter sänds online, och de går också att ta del av, försjunka i och inspireras av i efterhand. Arrangemanget är kostnadsfritt, och ingen föranmälan behövs. Följ Bokström på www.bokstrom.fi. Gå gärna in och ta del av programmet redan nu.

Några programpunkter vill vi uppmärksamma lite extra – se nedan!

Fredag · 3 december · 15.00
Kvinnliga pionjärer
Medverkande: Lena Hammarberg, Mia Franck, Yukiko Duke

Karolina Widerström (1856–1949) var Sveriges första legitimerade kvinnliga läkare, flitig debattör och en förgrundsgestalt inom bland annat sexualupplysningen. Mia Francks Galanternaär en historisk Helsingforsroman om ett gäng hattmakerskor som inte längre accepterar sin trånga roll.

Lena Hammarberg, fil.dr och en av författarna till En Qvinna läkare! Doktor Karolina Widerström, samtalar med Mia Franck. Moderator: Yukiko Duke.

Böcker: En Qvinna läkare! Doktor Karolina Widerström, red. Eva Blomberg och Galanterna av Mia Franck.
Arrangör: Förlaget, Appell Förlag.

Fredag · 3 december · 16.30
Trädgårdsmästaren och trädgårdsodlingen kring sekelskiftet 1900
Medverkande: Inger Olausson, Gun-Britt Husberg, Nina Edgren-Henrichson och Yukiko Duke

Trädgårdsodlingen som yrke förändrades vid sekelskiftet 1900 när trädgårdsskolor grundades och handelsträdgårdarna slog igenom. Samtidigt ökade intresset för fruktodling och antalet odlade sorter var stort. Ett samtal om de inblickar vi får i trädgården som kulturarv genom trädgårdsmästaren Karl Alarik Grönholms dagböcker och anteckningar – utgivna och kommenterade under namnet Persilja och gräslök knippas – och boken Äpplen i Finland om historiska äppelsorter.

Med trädgårdshistorikern Inger Olausson, biologen och trädgårdsmästaren Gun-Britt Husberg och trädgårdshistorikern Nina Edgren-Henrichson. Moderator: Yukiko Duke.

Böcker: Persilja och gräslök knippas av Anders Leonard Baarman och Äpplen i Finland av Gun-Britt Husberg.
Arrangör: Appell Förlag, eget förlag.

Lördag · 4 december · 10.00
Med kamera och koffert
Medverkande: Laura Hollsten, Maria Åsvik, Pekka Heino

Hur reste man före paketresornas och de billiga flygförbindelsernas guldålder? Resor utomlands, särskilt för nöjes skull, var ovanliga och ännu mer sällsynt var det att resa med kamera i bagaget. I boken Med kamera och koffert får vi följa tretton resenärer som genom fotografier och anteckningar dokumenterat sina resor runtom i världen, till Java och Transkaspien, via Kina och Japan till Tyskland, Amerika och efterkrigstidens Indien, Afrika och Iran.

Pekka Heino samtalar med Laura Hollsten och Maria Åsvik, som skrivit inledningen till boken.

Bok: Med kamera och koffert, red. Sanna Jylhä och Marika Rosenström.
Arrangör: Svenska litteratursällskapet i Finland.

Lördag · 4 december · 16.30
Son till Tolstoj
Medverkande: Ben Hellman, Janina Orlov

Snarare olyckligt än lyckligt, så sammanfattade Lev Lvovitij Tolstoj sitt liv. Han såg sin far, den världsberömde författaren, som orsaken till motgångarna. Djup beundran övergick i konstant uppror, samtidigt som relationen gav förutsättningar för ett liv som debattör, författare och skulptör. Rastlös befann han sig ofta på resande fot och i Sverige mötte han sin första stora kärlek. Ben Hellman, författare till Son till Tolstoj, berättar om ett dramatiskt och färgstarkt levnadsöde.

Bok: Son till Tolstoj av Ben Hellman.
Arrangör: Appell Förlag.

Följ Bokström: www.bokstrom.fi

Bokström produceras av Svenska litteratursällskapet i Finland i samarbete med Hufvudstadsbladet och med stöd av Svenska kulturfonden och Konstsamfundet.