Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Bokmässan, städer och Franska flanörer


Malin Ullgren reflekterar över Bokmässan i Göteborg, Franska flanörer, huvudstäder och andra städer i Dagens Nyheter (25 september): »På Bokmässan, den övergivna, köper jag Lena Kårelands 'Franska flanörer', för att ge mig själv känslan av att den fysiska platsen spelar roll (Appell Förlag). Kåreland citerar ur Maupassants roman 'Bel-Ami' (1885), som skildrar hur en ung man flyttar till Paris för att tjäna pengar och bli framgångsrik. Men en äldre vän – en tidningskrönikör händelsevis – kan efter en imponerande parisisk middagsbjudning förmedla en mer cynisk bild av staden: ’Alla dessa herrar, ser ni, är medelmåttor, deras tankevärld är instängd mellan två murar: Pengar och politik. De är brackor käre vän, som man inte kan tala med, inte om någonting av det som ligger oss om hjärtat.’ Plus ça change… «

Läs artikeln i sin helhet

Läs mer om Franska flanörer – Författarnas Paris, från Balzac till Modiano