Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Appell på bokmässan i Göteborg 2021

I år går det att besöka Bokmässan i Göteborg – eller att ta del av den hemma i soffan. Nedan några programpunkter på Forskartorget som rekommenderas.

Torsdag 23 september kl. 09.40
Om Topelius busfrön och fria flickor

För lite drygt 150 år sedan föddes den moderna barnlitteraturen. Man insåg att barn behöver en särskild och fantasifull barnlitteratur som stimulerade deras läslust och personlighetsutveckling. I sina berättelser lät Zacharias Topelius barnen tänka, agera och känna som barn gör. Han har fostrat flera generationers barn i olika genrer, från barndikter och visor, till sagor, pjäser och fantasy.
Medverkande: Olle Widhe, professor i litteraturvetenskap med didaktik, Göteborgs universitet och Hanna Kurtén, fil.mag. och redaktör
Arrangör: Svenska litteratursällskapet i Finland och Appell Förlag

Torsdag 23 september kl. 10.45
Brev mellan två filosofer

Georg Henrik von Wright efterträdde Ludwig Wittgenstein som professor i filosofi i Cambridge 1948. Idag är han åter aktuell med sin ekologiskt betonade kritik av överdriven vetenskaps-teknisk framstegstro. I en brevbok kan vi följa von Wright från ung student till etablerad professor i samtal med kollegan och vännen, professor Eino Kaila.
Medverkande: Bernt Österman, fil. dr och kurator för von Wright och Wittgensteinarkivet vid Helsingfors universitet
Arrangör: Svenska litteratursällskapet i Finland och Appell Förlag

Torsdag 23 september kl. 15.15
Författarnas Paris – Från Balzac till Modiano

Möt Paris genom flanörens strövtåg i den franska litteraturen. Lena Kåreland låter oss ta del av romaner och dikter, tecknar miljöer och lyssnar in röster. Hon berättar också om författarnas egna relationer till sin stad, de platser som deras liv kretsar kring, deras vandringar och vattenhål.
Medverkande: Lena Kåreland, professor em. i litteraturvetenskap, Uppsala universitet
Arrangör: Appell Förlag

Intervju med Lena Kåreland