Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Zacharias Topelius får förnyad aktualitet

Zacharias Topelius var vid decennierna kring 1900-talets mitt den mest lästa författaren  i Sveriges Radios »Dagens dikt«. Han är inte bortglömd idag, denna finlandssvenska 1800-talsstorhet. Jonas Nordin, professor i bok- och bibliotekshistoria i Lund, tar i sin positiva understreckare om forskningsantologin Författaren Topelius upp några av de olika aspekterna av författarskapet och dess fortlevnad.

Nordin nämner särskilt storverket Fältskärns berättelser. Den historiska skrönan har lyckats nå nya läsare inte minst tack vare att den har kunnat anpassas för olika  medier, t.ex. som Illustrerad Klassiker-serie.

Läs Jonas Nordins understreckare i Svenska Dagbladet

Läs mer om Författaren Topelius – med historien mot strömmen