Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Berörande om kvinnlig kärlek

Lisa Öberg anmäler Den kvinnliga tvåsamhetens frirum i en utförlig artikel i Respons.

»Läsaren får överblick över en stor mängd vänskaps- och kärleksförbindelser i den nordiska kvinnorörelsens barndom«, skriver Lisa Öberg. Livsberättelserna ger inblickar i häftiga förälskelser och hjärtskärande olycklig kärlek, men också vardagens praktiska frågor dem emellan: Kan man packa brännvinsbuteljen bland underkläderna och hur polletterar jag väskorna?

Detta är en bok som belyser kvinnorörelsen under en lång period, 1890–1960, och kvinnlig kärlek har inte uppfattats på samma sätt genom åren. Lisa Öberg skriver:

»De kronologiskt ordnade bidragen i den snyggt formgivna och bildsatta antologin visar att synen på kvinnors vänskap och ömsesidiga kärlek förändras i samhället och successivt blir alltmer ifrågasättande under den första perioden som antologin behandlar. Det som på 1800-talet ses som gullig ömhet, närhet och intimitet mellan kvinnor, eller som oskyldiga svärmerier, blir i början av 1900-talet klassat som lesbianism och homoerotik.«

Läs mer om Den kvinnliga tvåsamhetens frirum