Varukorg

Du har inga böcker i din varukorg.

Vårens böcker

Flitiga och sysslolösa – Essäer om 1700-talets Europa
Johanna Ilmakunnas
Fritid men också arbete. Livet på herrgårdar och i Stockholms adelspalats, där högreståndsfamiljernas internationella mat- och shoppingvanor samsas med tjänstefolkets sysslor, träder fram i pregnanta bilder av 1700-talets sällskapskultur.

Tidsligheter – Ekokritiska, barnlitterära och kulturteoretiska perspektiv på tid
Mia Österlund, Ann-Charlotte Palmgren & Pia Ahlbäck (red.)
Vänskap i mobilernas fragmentariska kommunikation, tidsloopar i fantasy, en framtida klimatkollaps – den linjära tiden är ingen självklarhet i barn- och ungdomslitteratur.

Ny serie: Värt att veta
KvantdatorerMardrömmar
Vetenskap för nyfikna, kompakt och lättläst på 60 sidor. Värt att veta är en populärvetenskaplig bokserie som fångar in allt mellan himmel och jord genom att sätta fokus på ett tema. I Kvantdatorer förklarar ­Mikael Johansson hur kvantmekaniken kan ge oss oändlig datakraft, och i Mardrömmar tecknar Kirsi Kanerva och Kaarina Koski mardrömmens historia i folktro, fiktion och psykologi.

Fåfänga var min passion – Agenten, charmören och äventyraren Johan Adam Graaner (1782–1819)
Dag Retsö

En ung officer reser till Sydamerika 1815, får kontakt med självständighetsrörelserna och involveras i planer på en svensk tronarvinge i Argentina. Beläst och flitig med pennan – Graaners livsberättelse ger inblickar i en dramatisk tid.

Den hostande muntergöken – Litteratören och litografen Theodor Öberg (1820–1860)
Christina Mattsson & Bengt af Klintberg
Öberg var en kameleontisk gestalt i 1800-talets Stockholm. Visböcker och komiska kalendrar var bara en bråkdel av hans rika produktion. Att identifiera mannen bakom ett tjugotal pseudonymer har varit ett veritabelt detektivarbete.

En behändig guide till matlagning under 1700- och 1800-tal – med den nyutkomna Historiska recept i urval i sin hand kan den hugade tillaga både körvelpudding och oxtungspastej, liksom desserter som hambourgerbakelse och ärtmjölstårta, men även lära sig mer om huskurer för förkylda händer och bästa sättet för fläckurtagning från sidentyg. Allt presenterat med noggranna ord- och teckenförklaringar och måttenheter.

Utgivare är Maren Jonasson, iinledning av Med inledning av Richard Tellström och illustrationer av Sara »SaraMara« Petterson.

Läs mer om Historiska recept i urval.