Hushållsbok för Stensböle gård
Recept, råd och huskurer från 1700-talet
Hushållsbok för Stensböle gård ger en levande bild av livet till vardag och fest på en östnyländsk herrgård under 1700-talet. Den illustrerar de mångskiftande sysslorna vid en tid då självhushållning var avgörande. För adelskvinnan, som ledde hushållet och ansvarade för tjänstefolkets och kreaturens välmående, var hushållsbokens recept oumbärliga.
I hushållsboken, som tillhört herrgårdsfrun Barbro Hästesko (1698–1771), ingår tidstypiska recept på hur man kokar vinmaskar, lagar gäddkaka, tillreder pastejer på oxtungor, bakar fikonmunkar, fyller kräftor och gör rullsylta på grisfötter. Här finns även råd för konservering, tillverkning av ljus och bläck, färgning av siden och garn och mycket annat. En pliktmedveten husmor insåg också vikten av att huskurer och beprövade botemedel ingick i receptboken.
Barbro Christina Hästesko-Fortuna härstammade från gamla adliga militärsläkter i södra Finland. Hon giftes troligtvis bort redan som trettonåring, följde med sin make ut i stora nordiska kriget, blev änka och hamnade i fångenskap i Ryssland. När det långa kriget var till ända gifte hon sig med löjtnanten Johan Wentzel Rotkirch och återvände till det av modern ärvda Stensböle. Rotkirch var den som höll i pennan när recepten i hushållsboken tecknades ner.
Utgivare för boken är Märtha Norrback, som kommenterat innehållet och terminologin i hushållsboken. Tillsammans med Johanna Ilmakunnas presenterar hon släktkretsen kring Barbro Hästesko och hushållsboken som tradition och genre, med högreståndskvinnornas kulturbärande arbete och det dagliga livet på en herrgård i blickfånget.
Den handskrivna hushållsboken finns även publicerad digitalt på Svenska litteratursällskapets avdelning på portalen Finna.
Utgiven i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.