Historiska recept i urval
Historiska recept i urval tar dig på en kulinarisk resa flera hundra år bakåt i tiden. Varför tog man fyrtio ägg till en mandeltårta? Hur såg det påhittiga matfusket ut? Testa själv genom att experimentera med råvaror, kryddor och otippade smakkombinationer! Boken innehåller 111 recept på inläggningar, puddingar, kakor, pastejer, fisk, skaldjur, kött, rotfrukter och drycker. Dessutom ingår huskurer och råd om färgning och fläckborttagning. Recepten har varit i flitig användning i adelssläkter och högreståndshem i Sverige och Finland mellan 1720 och 1850.
Med inledning av Richard Tellström, docent i måltidskunskap.
Illustrationer av Sara »SaraMara« Petterson.
Måltidsakademien har utsett Historiska recept till 2023 års vinnare i kategorin Nordisk måltidslitteratur: »En underbar sammanställning av recept, råd, huskurer och allsköns dekokter, så som de använts i högreståndsfamiljer i framför allt Finland mellan 1720 och 1850. Genom att ställa fram exotiska kryddor visade man upp sin välfärd och även om det tog tid insåg även allmogen att potatis var en synnerligen tjänlig föda.«
Svenska Dagbladet, understreckare av Edward Blom.
Lyssna på Urban Lindstedts intervju med Maren Jonasson, Historia Nu.
Måltidsakademien: vinnare i kategorin Nordisk måltidslitteratur 2023.
Läs mer i Appell Förlags katalog.
Utgiven i samarbete med Svenska litteratursällskapet i Finland.